Dve vrste gripa nestale zbog kovida-19?

Pojava kovida-19 je možda rešila problem dve vrste gripa za čovečanstvo, odnosno sasvim je moguće da su nestali grip H3N2 i B/Jamagata.

Sa restriktivnim merama kao što su nošenje maski, zatvaranje škola i zabrane putovanja zaražavanje gripom je na istorijski niskom nivou u svetu, pa su H3N2 i B/Jamagata možda nestali, preneo je sajt „statnews.com“

Nijedan od ta virusa nije primećen ove godine, štaviše u martu 2020. godine su poslednji put zabeleženi slučajevi B/Jamagata i H3N2.

U tekstu STAT-a se navodi da je „u moru virusa, njihov broj počeo da se smanjuje, što je dobrodošao ishod, kažu eksperti, čime se olakšava pravljenje sezonskih vakcina u severnoj i južnoj hemisferi“.

„Mislim da postoji realna šansa da su nestali, ali svet je veliko mesto“, rekao je za STAT biolog sa Fred Hačinson istraživačkog centra za kancer u Sijetlu, Ted Bedford.

Ekspert za grip u Maunt Sinaj školi medicine na Menhetnu je pretraživao genetske baze podataka za virus B/Jamagata i nada se da je ovaj soj zauvek nestao.

„Samo zato što ga niko nije video, ne znači da je nestao, zar ne? Ali je možda zaista nestao“, kazao je Kramer.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

gripkovid
Komentari (2)
Dodaj komentar
  • S

    Te ste zamjenili kovidom 19.

  • Adolf

    Sve bolesti su iskorenjene odjednom, ali su se zato pojavili mnogi kojekakvi izmišljeni novi sojevi izmišljenog virusa.Ovo je čist atak na zdrav razum da se i on iskoreni.