DW: Teški zadaci Angele Merkel u Kini

Nemačka kancelarka Angela Merkel danas putuje zajedno sa nemačkom privrednom delegacijom u Kinu, u kojoj će kancelarka imati težak zadatak, jer ima više neprijatnih nego prijatnih tema za razgovor, ocenio je Dojče vele (Deutsche Welle – DW).

Na dvodnevnom programu posete će, pored razgovora s političkim vodjstvom Kine, biti i jedan susret sa studentima. Odnos sa Kinom kompleksniji je nego ikada, a lista neprijatnih tema je duga, naveo je DW.

Uoči te posete, Džošua Vong, jedan od predvodnika protestnog pokreta u Hongkongu, uputio je kancelarki otvoreno pismo u kojem traži njenu podršku. Prilikom poslednje posete, Merkelova je uspela da izdejstvuje da Liju Sija, udovica preminulog disidenta Lijua Sijaoboa, dobije dozvolu za izlazak iz zemlje.

Ali, razgovori o kršenju ljudskih prava u Kini su sve teži i redji. Godine 2017, dijalog dve zemlje o ljudskih pravima je prekinut. Kritika nemačkog ministra spoljnih poslova o postupanju Kine prema Ujgurima je izazala diplomatski incident. Procenjuje se da se oko milion muslimanskih Ujgura nalazi u zatočeništvu.

Kina je najvažniji snabdevač Nemačke i posle SAD i Francuske treći po značaju uvoznik nemačkih proizvoda. Dve zemlje su 2018. razmenile robu u vrednosti od 199,3 milijarde evra.

No, Kina nije samo najvažniji trgovinski partner Nemačke, već i njen politički konkurent. Početkom godine, Savez nemačke industrije je u jednom dokumentu upozoravao na „sistemsko nadmetanje“ sa „državnom potporom“ koju dobijaju kineske firme.

Prema mišljenju stručnjaka, Nemačka se trenutno nalazi pred recesijom. A strah od pada privrednog rasta bi mogao dati krila nemačkim nastojanjima da se poboljšaju trgovinski odnosi sa Kinom.

Nemačka agencija navodi da Kina stalno nalazi nove načine da ostvari svoj ekonomski uticaj u Evropi.

„Na primer, u formi luka i železničkih trasa – ideja globalnog infrastrukturnog projekta zvanog Novi Put svile je da Kina obezbedi sebi kopnene i pomorske puteve ka Africi i Evropi. Neke članice EU su već obećale da će saradjivati sa Kinom na tom projektu“, dodao je DW i podsetio da je to 12. poseta nemačke kancelarke Kini.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar