DW: Ustanak koji će zbrisati Makrona

BON – Nemački mediji u tekstovima koji se odnose na proteste „žutih prsluka“ u Francuskoj navode da se radi o ustanku koji „potresa francuske temelje“, kao i da je predsednik Emanuel Makron poljuljan i da je „žrtva revolucije koju nije znao da predvidi“.

„Grad koji zadržava dah u išcekivanju. Deluje da su sve oči uprte u Pariz, Francusku, u Emanuela Makrona. Da li se Francuzi opet igraju revolucije ili će stvarno biti gadno? Da li je ovo možda poslednje poglavlje neoliberalne bajke u koju više niko ne želi da veruje“, piše list „Velt“ o protestima „žutih prslukaĆ u Parizu.

„Paradoks je što je Makrona – čoveka koji je za godinu dana od političke zvezde postao babaroga – na kolena oborio protivnik koji delimično ima iste argumente kao on. Obe strane odbacuju stare partije i tvrde da nisu ni levo ni desno. ‘Žuti prsluci’ u svakom slučaju povezuju liberalni zahtev za nižim porezom s borbom levice za veće minimalce i protiv bogatih u Parizu“, navodi nemački javni radio Dojčlandfunk.

Radio ističe da su time „žuti prsluci“ dvostruko u pravu, jer porezi i dažbine u Francuskoj su najviši u Evropi.

„Istovremeno, socijalna nejednakost je ogromna. To danas osećaju pre svih siromašni stanovnici unutrašnjosti koji su upućeni na vozila i treba im jeftinije gorivo, ljudi koji o globalizaciji samo slušaju, ali od nje ništa ne vide. Utoliko su ‘žuti prsluci’ deo populističkog tona koji se na Zapadu proteže od Mađarske do SAD, od Italije do Velike Britanije“, piše u komentaru Dojčlandfunk, a prenosi Dojče vele.

Georg Blume, dopisnik „Špigla“ iz Pariza, podseća na sve francuske proteste i revolucije, ocenjujući da ko se čudi što su protesti „žutih prsluka“ nasilni, taj ne zna ili zaboravlja istoriju.

„Vodeći francuski istoričari sigurni su da pokret ‘žutih prslukaž stoji u dugoj tradiciji francuskih narodnih ustanaka protiv vladajuće klase. Ti su ustanci retko kada bili mirni“, napisao je Blume u komentaru.

On dodaje i da bi „svest Francuza“ o nepravdi mogla da odredi pravac.

„Svuda na Zapadu se ogorčenost srednjih i nižih slojeva u globalizovanom kapitalizmu ukazuje destruktivno. U zemljama G7 poput SAD i Italije to je već dovelo do izbora nacionalističkih vlasti u čija se demokratsko-humanistička ubeđenja može sumnjati. U Nemačkoj to hrani AfD. U Francuskoj se nezadovoljstvo ovih sedmica ne pokazuje na biračkim mestima, nego na ulici“, ocenio je Blume.

Prema njegovim rečima, u „žutim prslucima“ se može videti i „nova snaga istorije“.

„Makron ima izbor. Može da dopusti proteste, pa da ih onda guši. Na to ukazuju snimci 150 uhapšenih pariskih učenika koji kleče pred policijom kao u logoru. ‘Žuti prsluci’ traže novu socijalnu i obrazovnu politiku koja odgovara njihovoj epohi. Vreme je da Makron to prihvati“, zaključio je Blume.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar