Džaferović traži podršku za BiH put ka NATO

BRISEL/SARAJEVO – Bošnjački član Predsedništva BIH i aktuelni predsedavajući Šefik Džaferović, koji se danas u Briselu bez odluke Predsedništva sastao sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom, žalio se na navodne pretnje Rusije, zatražio podršku putu BIH u NATO na predstojećem samitu u Madridu i jačanje NATO štaba u Sarajevu.

Džaferović je na zajedničkoj konferenciji za novinare zahvalio Stoltenbergu za današnju priliku i dodao da je razgovor sa generalnim sekretarom bio konstruktivan i na, kako je rekao, „tragu onoga što želi BiH i NATO“.

„BiH je aspirant za članstvo u NATO savez. Mi smo se 2005. godine opredelili za to. Tokom 2009. podneli smo zahtev za ANP i nalazimo se i dalje u tom statusu. Nažalost, postoje problemi i snage koje osporavaju NATO put“, rekao je Džaferović, preneo je sarajevski portal Klix.

Naveo je da je NATO zaustavio rat i očuvao mir u BiH, državi u kojoj je, kako je kazao, NATO uradio „mnoge važne stvari“.

„Zaustavio je rat, uspostavio mir, predano s bh. vlastima radio na implementaciji Dejtona. NATO je garant Dejtona, mira i stabilnosti u BiH i zahvaljujem na tome. Uveren sam da će NATO savez i dalje nastaviti da štiti mir i stabilnost u državi“, rekao je Džaferović.

Sa žaljenjem je konstatovao da je u BiH prisutan ruski uticaj i tvrdi da postoje otvorene pretnje Rusije.

„U BiH nažalost postoji ruski uticaj i mi se na to moramo odnositi na adekvatan način. Postoje otvorene pretnje iz Rusije, to radi ruski ambasador. Molim vas da na samitu u Madridu date snažnu podršku NATO putu BiH i da se referirate na obaveze koje ima NATO savez prema Dejtonu. Molim da se ojača NATO štab u Sarajevu. Hvala vam na podršci koju dajete OSBiH i želim da naši kontakti budu sve češći i snažniji. Da saradnja bude što snažnija i da OSBiH budu što je moguće prilagođene standardima NATO saveza“, naveo je Džaferović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar