Džihić: Rusija i Kina vakcinama šire uticaj na Balkanu

BEČ – Dok se EU interno svađa oko spore nabavke vakcina, Rusija i Kina svojom vakcina-diplomatijom na Zapadnom Balkanu stvaraju „činjenice“ i šire svoj uticaj, ocenio je istraživač Austrijskog instituta za međunarodnu politiku (OIIP) Vedran Džihić.

Džihić, koji u Austriji važi za poznavaoca Balkana, kaže da je u korona krizi pre svega Kina uspela odlučujuće da proširi svoj uticaj i to, kako tvrdi, najviše u Srbiji.

EU, kako smatra, gubi na terenu u ovom regionu, i to sa dugoročnim posledicama.

Džihić je, u izjavi agenciji APA, kazao da, pošto se ne isporučuju vakcine iz Kovaks programa i EU pojedine države u tom regionu de fakto nemaju cepiva, pa se pragmatično sve više okreću ka Kini i Rusiji.

„Iz EU do sada nisu isporučene ni humanitarne pošiljke vakcina, uz izuzetak Slovenije i Mađarske, koje su bilateralno par hiljada doza isporučile. Zbog toga usred pandemije EU gubi na značaju kod građana regiona“, objasnio je on.

Džihić upozorava da EU preti opasnost da dalje izgubi na značaju, što bi direktno ili indirektno vodilo ka tome da će „centralni narativ potpuno kolabirati“.

On smatra da Brisel i glavni gradovi članica EU moraju brzo da reaguju i proaktivno deluju.

To da Kina i Rusija pokušavaju da, na račun EU, šire svoj uticaj na Zapadnom Balkanu, kaže, nije ništa novo.

Džihić tvrdi da su Rusija i Kina direktno suprostavljeni interesima EU.

On je ukazao i da pre svega predsednik Srbije Aleksandar Vučić u vakcinaciji, pre svega računa na Kinu i Rusiju.

Podsetio je da je prošle nedelje Srbija naručila daljih dva miliona doza kineskog Sinofarma, te da je već većina od dva miliona vakcinacija sprovedeno tim cepivom.

„Srbija, zajedno sa Mađarskom i par drugih država regiona, time će biti most Kine u Evropi”, naglašava Džihić.

On tvrdi da se to ne dešava bez da Rusija i Kina traže nešto zauzvrat, jer Moskva i Peking žele time da osiguraju strateške investicije i projekte u budućnosti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar