Džonson: Britanski parlament glasaće o sporazumu sa EU 30.12.

LONDON – Britanski parlament glasaće o odobravanju trgovinskog sporazuma sa Evropskom unijom 30. decembra, izjavio je danas britanski premijer Boris Džonson nakon postizanja sporazuma sa Briselom.

On je pozdravio, kako je rekao, najveći trgovinski sporazum postignut sa Evropskom unijom, rekavši da je Britanija vratila kontrolu nad svojim zakonima, granicama i ribolovnim vodama, preneo je Rojters.

„Veoma sam zadovoljan što mogu da vam kažem ovog popodneva da smo završili najveći trgovinski sporazum vredan 660 milijardi funti godišnje, sveobuhvatan sporazum o slobodnoj trgovini u kanadskom stilu između Velike Britanije i EU“, rekao je Džonson na konferenciji za novinare.

Obraćajući se EU on je rekao da će Britanija biti prijatelj EU, njen saveznik i podrška i da se nikada ne zaboravi, njeno tržište broj jedan.

Britanski premijer Boris Džonson podigao je ruke u pobedničkom maniru sa uspravljenim palčevima na slici koju je postavio na svom Tviter nalogu na kojem je napisao „Dogovor je postignut“.

Sporazum je postignut samo nedelju dana pre kraja tranzicijskog perioda Bregzita i nakon više od četiri godine nakon što su Britanci izglasali izlazak iz Unije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar