Džonson: Dajmo prostor BG i PR da rešenje nađu u Briselu

VAŠINGTON – Američki senator Ron Džonson, koji će danas i sutra boraviti u Beogradu, ocenio je da postizanje rešenja za kosovski problem nije lako, i dodao da ono mora da se traži sa obe strane.

Džonson je za „Glas Amerike“ dodao da SAD žele da daju prostor Beogradu i Prištini da rešenje nađu u Briselu.

„Jednom kada postignete neki dogovor, razmotrićemo da li postoji bilo kakva zabrinutost, ali sada želimo da damo prostor Kosovu i Srbiji da pod okriljem EU, nađu rešenje. Ponavaljam, to neće biti lako, ali verujem da postoji iskrena želja da se pronađe rešenje“, rekao je Džonson.

Džonson je ponovio da SAD snažno podržavaju pronalaženje rešenja za kosovski problem.

„Glas Amerike“ piše da se pregovori Kosova i Srbije o budućnosti njihovih odnosa odvijaju u svetlu ideja o razgraničenju, razmeni teritorija ili „korekcije granica“.

Debate su podstakle reakcije u obe zemlje, ali i podele na međunarodnoj sceni na one koji bi prihvatili takvo rešenje ako se strane slažu i one koje se protive takvim idejama zbog posledica koje bi takvo rešenje moglo imati na region Zapadnog Balkana ali i šire, navodi Glas Amerike i dodaje da je Džonson ocenio da su takve zabrinutosti legitimne.

U itervjuu za Glas Amerike senator Džonson govorio je i o ruskom uticaju na Balkanu i referendumu o novom imenu Makedonije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar