Džonson i Lajenova: Ostale značajne razlike između EU i VB

LONDON – U razgovorima oko trgovinskog sporazuma između Velike Britanije i Evropske unije ostaju značajne razlike, saopštile su danas obe strane, obećavajući da će pojačati napore kako bi se sporazum postigao.

Posle telefonskog razgovora britanskog premijera Borisa Džonsona i predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen, oboje su izjavili da će se razgovori nastaviti u Londonu sledeće sedmice, ali da su glavne tačke neslaganja i dalje ostale, preneo je Rojters.

„Premijer je rekao da, iako je postignut određeni napredak tokom nedavnih razgovora, ostaju značajne razlike u brojnim oblastima, ukljucujući jednake tržišne uslove i ribarstvo“, rekao je Džonsonov portparol.

Slična je i poruka Fon der Lajenove.

„Postignut je određeni napredak, ali su ostale velike razlike posebno na polju jednakih tržišnih uslova i ribarstva“, napisala je ona na Tviteru.

Britanija je napustila EU u januaru 2020. i od tada London i Brisel učestvuju u složenim pregovorima u pokušaju da se dogovore o sporazumu o slobodnoj trgovini koji bi važio posle 31. decembra kada istekne tranzicioni period.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar