Džonson podneo ostavku na mesto lidera konzervativaca

LONDON – Britanski premijer Boris DŽonson saopštio je danas da podnosi ostavku na mesto lidera Konzervativne stranke nakon talasa ostavki ministara i visokih funkcionera britanske vlade.

„Jasno je da sada postoji volja parlamentarne Konzervativne stranke o novom lideru te partije, a samim tim i novom premijeru, rekao je DŽonson, preneli su britanski mediji.

On je kazao da se složio sa Grejemom Brejdlijem, šefom posleničke grupe torijevaca, da proces izbora novog lidera treba da počne sada, a vremenki rok će biti objavljen sledeće nedelje.

„Zato želim da kažem milionima ljudi koji su glasali za nas 2019. godine, mnogi od njih su prvi put glasali za konzervativce. Hvala vam na tom neverovatnom mandatu. Najveća konzervativna vehćina, od 1987. godine“, dodao je on.

Nakon formalnog potvrđivanja odluke o podnošenju ostavke, uobičajeno je da izbor novog lidera traje oko mesec i po dana, jer, posle isticanja kandidatura i programa, broj kandidata mora biti sveden na samo dva kako bi se članstvo pismima izjašnjavalo o novom predsedniku stranke.

Kandidaturu za lidera može da istakne svako ko uživa podršku osam poslanika.

Poslanici broj kandidata svode na dva glasanjem u dva kruga.

DŽonson je rekao da će pružiti podršku svom nasledniku i da je imenovao kabinet koji će služiti do izbora nove vlade.

On je kazao da iako se stavri ponekad čine mračnim, naša zajednička budućnost je zlatna.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar