Džonson: Situacija u vezi s Protokolom o S. Irskoj ozbiljna

LONDON – Britanski premijer Boris Džonson saopštio je danas svom irskom kolegi da je situacija u vezi sa Protokolom o Severnoj Irskoj sada „veoma ozbiljna“ i dodao da će britanska vlada preduzeti mere da zaštiti mir i stabilnost ako to bude potrebno.

„Uprkos naporima Vlade Ujedinjenog Kraljevstva tokom mnogo meseci da popravi Protokol, uključujući one delove koji se odnose na kretanje i upravljanje robom, Evropska komisija nije preduzela neophodne korake da pomogne u rešavanju ekonomskih i političkih poremećaja na terenu”, naveo je portparol premijera Džonsona, prenosi Rojters.

Portparol je dodao da je situacija u vezi sa Protokolom ista kao i juče i da nikakve odluke nisu donete.

Ranije je irski premijer upozorio Džonsona da ne pokušava da jednostrano poništi bilo koju stavku dokumenta donetog u dogovoru sa Evropskom unijom o trgovini u Severnoj Irskoj, navodi Rojters.

Britanska ministarka spoljnih poslova Liz Tras navodno priprema nacrt zakona koji bi jednostrano ukinuo ključne delove Protokola o Severnoj Irskoj i oduzeo ovlašćenja Evropskom sudu pravde, te omogućio kompanijama iz Severne Irske da ne moraju da poštuju propise EU, navodi britanski list.

Izvor Gardijana iz britanske vlade izjavio je da se Tras odlučila da jednostrano promeni Protokol zbog rezultata izbora u Severnoj Irskoj, odnosno jer je pobednik izbora partija Šin Fejn saopštila da će bojkotovati svako učešće u novoj vladi u Stormontu dok se to pitanje ne reši.

Izvor britanskog lista navodi i da su neki britanski ministri zabrinuti da će strategija Liz Tras dovesti do trgovinskog rata između Britanije i EU.

Protokol o Severnoj Irskoj je dokument kojim se osigurava celovitost jedinstvenog tržišta robe unutar EU zajedno sa svim garancijama u pogledu zaštite potrošača, a deo je Sporazuma u Belfastu, koji su britanske i severnoirske vlasti potpisale 1998. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar