Egiptolozi imaju „otkriće godine“ u Podzemnom gradu mrtvih (video)

Egipatsko Ministarstvo turizma i starina najavilo je da imaju otkriće godine, koje uključuje 100 oslikanih kovčega u dobrom stanju koji nisu otvoreni hiljadama godina.

Arheolozi koji su iskopavali nekropolu Sakara u blizini Kaira kažu da će narednih dana na konferenciji za štampu podeliti nešto vrlo uzbudljivo.

Početkom oktobra arheolozi su pronašli 59 kovčega starih oko 2.500 godina, zajedno sa drvenim statuama i zlatnim maskama. Većina kovčega bila je oslikana likovima ljudi.

Kovčezi i artefakti pronađeni su u novootkrivenim grobnim jamama koje nisu otvarane hiljadama godina. Lokalitet je poznat kao Podzemni grad mrtvih. Mnoge kutije još uvek sadrže tela ljudi koji su bili sahranjeni unutra.

Na oktobarskoj konferenciji za novinare, ministar turizma i starina Haled el Enani naglasio je: „Danas nije kraj ovom otkriću, smatram ga početkom“.

Na lokalitetu Sakara nalazi se najmanje 11 piramida, uključujući i stepenišnu piramidu faraona Džosera, zajedno sa stotinama grobnica drevnih zvaničnika i drugim nalazištima koja datiraju od Prve dinastije (2920. pne. – 2770. pne.) do koptskog perioda (395-642).

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

egipatpiramidesarkofag
Komentari (0)
Dodaj komentar