EIB: Moralni imperativ je da vakcine svima budu dostupne.

BRISEL – Evropska inveticiona banka (EIB) dogovorila je danas finansiranje u iznosu 400 miliona evra za podršku inicijativi Kovaks, koja za cilj ima obezbeđenje vakcina protiv Kovid19 za zemlje sa niskim i srednjim prihodima.

U saopštenju EIB navodi se da „Tim Evropa“ doprinosi sa 500 miliona evra borbi protiv globalne pandemije kroz zajam Evropske investicione banke u iznosu od 400 miliona evra i bespovratnu pomoć od 100 miliona evra odobrenu od strane Evropske komisije.

„Zajedno sa državama članicama EU, Tim Evropa je do sada dodelio više od 850 miliona evra inicijativi Kovaks, što EU čini najvećim donatorom. Zajednička podrška Evropske komisije i EIB u iznosu od 500 miliona evra omogući će Kovaksu da milijardu doza vakcina učini što brže dostupnim ljudima u zemljama sa niskim i srednjim prihodima“, poručila je predsednica Evropske komisije Ursula von der Leien.

U Briselu navode da je je ovo finasiranje vitalno za fer distribuciju sigurne i efiksane vakcine protiv Kovid19 i okonačanje pandemije, a u EIB da je ”moralni imperativ” da ni jedna zemlja ne bude iskuljučena iz pristupa budućoj vakcini.

Dodaje se da je Kovaks oformljen da bi se rezervisala i ubrzala dostava vakcina za 92 zemlje, mešu kojima su i države Zapadnog Balkna.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar