EK: Fronteks će pomoći Srbiji da kontroliše granice

BRISEL – Kada na snagu stupi sporazum, koji su danas parafirali komesar Dimitris Avramopulos i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, Evropska agencija za graničnu i oblasku stražu (Fonteks) biće u mogućnosti da sprovodi operativne aktivnosti i raspređuje timove u oblastima Srbije.

Kako je saopšteno iz Evropske komisije to će biti moguće u oblastima koje se graniče sa EU, a u dogovoru sa srpskim vlastima i uz odobrenje vlasti granične zemlje članice.

Avramopulos i Stefanović su, navodi iz EK, pokrenuli su danas u Beogradu statusni sporazum koji će, kada bude zvanično retifikovan, omogućiti timovima Fonteksa da budu raspoređeni u Srbiji.

”Agencija će biti u mogućnosti da pomogne Srbiji u upravljanju granicama i izvršavaće zajedničke akcije sa Srbijom, posebno u slučaju iznenadne promene migracionih kretanja”, stoji u saopštenju Evropske komisije.

Iz sedišta Evropske komisije poručuju da će nacrt statusnog sporazuma koji je danas pokrenut sa Srbijom biti zvanično potpisan kada obe strane završe neophodne zakonske procedure.

Dodaje se da je za ratifikaciju sporazuma neophodna i pristanak Evropskog parlamenta.

U saopštenju Evropske komisije navodi se da je nacrtni sporazum sa Srbijom treći pokrenuti sporazum sa parnerima na Zapadnom Balkanu.

Prvi je bio iniciran sa Albanijom u februaruaru, a drugi sa Makedonijom u julu ove godine. Pregovori sa Crnom Gorom i BiH još su u toku, navodi se u Komisiji.

U saopštenju Evropske komisje dodaje se da Evropska agencija za graničnu i oblasku stražu već može raspoređuje timove i bude operativna na teritoriji zemlja koje nisu članice EU uz prethodne konsultacije EU i zemlje koja je u pitanju.

Prema novom predlogu Evropske komsiije Fronetks će do 2020.godine brojati 10000 ljudi i moći će da sklapa sporazume o saradnji i sa zemljama koje nisu u neopsrednom okruženju EU.

U Evropskoj Komsiji navode da je zadatak Evropske granične i obalske straža bolja zaštita spoljnih granica EU, efikasno upravljanje migracionim tokovima i obezbeđivanje visokog nivoasigurnosti u EU.

U pitanju je operativni instrument čiji će pribadnici biti pod kontrolom zemlje domaćina, a radiće na odobravanju ili odbijanju ulazaka na spoljnim granicama EU, ali i presretanju pojedinca koji su granicu prešli nelagalno, objašanjavju u Evropskoj komisji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar