EK objavila da je Tesla bio srpsko-američki naučnik pa obrisali (foto)

Na službenoj Instagram stranici programa Evropske komisije ‘Digital EU’, inače specijalizovanoj za promociju tehnologije na području Evropske unije, objavljena je fotografija Nikole Tesle s opisom koji se mnogim Hrvatima nije dopala.

U objavi su uz fotografiju iz mladosti ukazali na Teslinu veliku važnost i uticaj na svet kakav danas poznajemo te su ga nazvali prorokom digitalnog doba, ali su ga predstavili i kao “srpsko-američkog naučnika“.

„Nikola Tesla bio je srpsko-američki naučnik, izumitelj, inženjer i futurista“, naveli su na Instagramu.

„Tesla je dizajnirao sistem napajanja naizmeničnom strujom (AC), koji je glavni električni sistem koji se danas koristi u celom svetu. Takođe je napravio Teslin transformator koji se i dalje koristi u radiotehnici“, napisali su.

U međuvremenu su administratori promenili opis fotografije pa tako stavili da se radi o “evropskom naučniku“, dok je ostatak teksta ostao isti.

Neki korisnici iz Hrvatske su u komentarima pisali da se radi o ‘hrvatskom naučniku’, dok su oni iz Srbije isticali prvu objavu u kojoj je, kako kažu, ispravo napisao poreklo Tesle.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

evropska komisijanikola tesla
Komentari (7)
Dodaj komentar
  • milovan

    Pa poznato je da papir trpi svasta. Historija je onakva kako je tko napise.Mi sve znamo.Znamo sta je bilo prije stotine i hiljadu godina. A neznamo sta je bilo prije desetak godina.Ili sta se sada desava u Bih i Crnoj Gori.???????????

  • bambi

    Nikola Tesla je rodjen u Austrougarskoj. Sadasnje mesto njegovog rodjenja pripada Republici Hrvatskoj. Ziveo je i radio u Americi. Ne znam doista kakve veze, s tim u vezi, Tesla ima sa Srbijom? Sa druge strane, ako pogledamo sta je Srbija za Teslu uradila, cinjenice govore sledece. Kada je molio samo malo novca od Matice Srpske za pocetak svog rada, srbi su pljunuli na njega i ismejali ga u onoj meri da je u Srbiju dosao samo jos na par dana u zivotu a pitanje i da li bi dosao da nije morao majku da sahrani. Kada pogledate poslednju fotografiju Tesle, videcete da je Tesla umro od gladi. Bio je u gorem stanju nego robijasi koji su preziveli Ausvic. Srbija nije imala srredstava da posalje Tesli za malo hrane. Kada pogledate muzej Nikole Tesle, shvaticete da po selima postoje bolje autolimarske garaze. Nikola Tesla je voleo Srbiju. Srbija je pljunula na Teslu. Nikola Tesla je amerikanac i americki naucnik bas kao sto je i Barak Obama amerikanac i bivsi americki predsednik.

  • Mihajlo

    Po toj njihovoj „logici“ i Rimski imperator Dioklecijan je takođe hrvat jer je rođen u sadašnjem Splitu, i baš me čudi da to ne pominju.

  • Rafa

    Tesla je bio Srbin i bio je za Jugoslaviju, veliki čovek a danas bi se gnušao ustaštva….

  • Anonimni

    Drugi su nam vec prisvojili sljivovicu, ajvar … pa zasto ne i Teslu?

  • bambi

    Malo, malo, pa pojedinci pokusavaju da objasne kako je Tesla srbin ili hrvat ili amerikanac? Shvatite ljudi, zabole Teslu za vase nacionalisticke bolesti. Tesla je svetska pojava.

  • Anonimni

    Tesla je Srbin poreklom rodjen na teritoriji nekadasnje Austro-Ugarske ,Hrvatska republika nije ni postojala tada.