EK pozdravila tursko ogranicavanje letova ka Minsku

BEJRUT – Potpredsednik Evropske komisije Margaritis Šinas pozdravio je danas potez turskih vazduhoplovnih vlasti da ograniče vazdušni saobraćaj ka Belorusiji za određene nacionalnosti, u sklopu napora da se obuzda migrantska kriza na istočnim granicama EU.

Šinas, koji je u poseti Bejrutu kao drugoj stanici na svojoj turneji po zemljama kod kojih lobira da zaustave priliv migranata u Belorusiju, rekao da bi letovi iz Turske u Belorusiju trebalo da budu smanjeni na nulu sa 17 nakon ove odluke, prenosi agencija Rojters.

EU je ranije saopštila da je kompanija „Turkiš erlajns“ koja, između ostalog, leti za Minsk, pristala da obustavi prodaju karata u jednom pravcu za migrante sa Bliskog istoka koji žele da stignu u Evropu preko Belorusije.

Šinas je rekao da će nakon Bejruta otputovati u Bagdad, a možda i u Ankaru na dodatne razgovore. NJegova prva stanica su bili Ujedinjeni Arapski Emirati, gde mu je rečeno da su Emirati čvrsto na strani Evropske unije.

„Sve u svemu, vidimo napredak na svim frontovima. Ovo je trenutak kada EU računa na naše prijatelje i veoma smo srećni što vidimo da ih imamo mnogo“, izjavio je Šinas u Bejrutu.

Turska je danas zabranila državljanima Sirije, Jemena i Iraka letove za Minsk, potencijalno zatvorivši jednu od ruta koju koriste migranti, a za koje EU tvrdi da ih Belorusija dovozi avionima kako bi namerno stvorila humanitarnu krizu na evropskim granicama.

Hiljade migranata, uglavnom sa Bliskog istoka, sklanjaju se po šumama u hladnim uslovima, na granicama između Belorusije i država EU, Poljske i Litvanije, koje odbijaju da ih puste da pređu.

Neki su već umrli, a postoji bojazan za bezbednost ostalih usled pogoršanja zimskih vremenskih uslova.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar