EK zasad odustala od ”mape puta” za ukidanje vanrednih mera

BRISEL, 8. aprila ( Tanjug) – Evropska komisija nije predstavila najavljene smernice za koordinisano ukidanje vanrednih mera uvedenih u cilju borbe protiv širenja COVID19.

Izvori iz EU kažu da se od najavljenog usvajanja smernica za ”izlaznu streategiju” odustalo zbog pritisaka zemlja članica koje su upozorile da takav predlog može biti ”opsan sigal” u trenutku kada se građani i dalje pozivaju na poštovanje restriktivnih mera.

Iako je juče najvaljeno da će predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen predstaviti smernice i viziju za koordinisano sprovođenje koraka u cilju ukidanja vanrednih mera uvedenih u cilju zaustavljanja širenja COVID19, iz Komiisje su naknadno poručili da je tim povodom održana samo ”orjentaciona debata” komesara, a da će se predsednica obratiti tek kada ”mere budu usvijene”.

”Komesari su naglasili da je za uspešnost ”mape puta” za izlazak iz restriktivnih mera neophodno da se u obzir uzmu indikatori kao što su brzina širenja virusa, kapaciteti zdravstvenih sistema kao i kapacitei za adekavtno nadledanje zdravstvene situacije”, kaže portparol Komisije Erik Mamer.

On dodaje da se EK založila i za povezivanje uvedenih vanrednih mera sa funkciosnisanjem jedinstvenog evropskog tržišta, ali i za neophosnost informisanja i koordinacije među zemljam članicam tokom ukidanja varednih mera.

Evropska komisija je, nakon odluka Austrije i Danske da počnu sa postepenim ukadanjem privremenih mera uvedenih tokom pandemije, poručila da je neophodno da se uspostavi sistem koorinisanog i doslednog sprovođenja takvih koraka na teritoriji EU.

Na ovakvu najavu Brisela regovale su mnoge zemlje članice koje su upozorile na kontraproduktivnost ovakvih planova u trenutku kad neke od država beleže rekorde brojeve smrtnih slučajeva, a vlasti pozivaju na nastavak mera samoizolacije i zabrane kretanja u cilju spašavaja ljudskih života.

U EU se naglaša da se mnoge zemlje članice tek sad nalaze pred ili na vrhuncu pandemije.

Dodaje se i da su zdravstveni sitemi u isključivoj nadležnosti država.

Evropska komisija je ranije upozorila da koraci na ukidanju vanrednih mera uvedenih širom Evrope moraju biti postepeni, koordinsiani i zasnovani na mišljenju naučnika i eksperata kao se ne bi poništlo da sada postignuto u borbi protiv pandemije COVID19.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar