Eklston: Putin je dobar momak, voleo bih da on vodi Evropu

LONDON – Bivši šef Formule 1 Berni Eklston izjavio je da bi lično branio ruskog predsednika Vladimira Putina od eventualnog naoružanog napadača, te da bi voleo da Putin vodi Evropu.

Eklston je za „Tajms“ izjavio da bi, ukoliko bi neko imao mitraljez i bio spreman da puca na Putina, on stao ispred njega.

„Zašto? Jer je on dobar momak. On nikada nije uradio ništa što nije dobra stvar za ljude“, rekao je Eklston.

On je izjavio da Putin ne stoji iza pokušaja ubistva Skripaljovih i da smatra da je on „previše zauzet“ da bi izveo napad nervnim agensom novičokom na Skripaljeve u Solzberiju, te da ljudi izmišljaju stvari.

Bivši šef Formule 1 takođe je rekao da bi Putin trebalo da vodi Evropu i da se invazija na Krim dogodila samo kako bi se „Rusija ponovo okupila“.

„Voleo bih da on vodi Evropu. Mi nemamo nikog, pa ne može biti gore. On radi ono što kaže da će uraditi“, rekao je Eklston.

„Ja nisam pristalica demokratije. Potreban je diktator. Kao diktator vi kažete: Ovo je ono što ću uraditi. U demokratiji se to razvodni“, naveo je.

Eklston je poznati obožavalac Putina i njih dvojica mogu se ponekad videti na sportskim dešavanjima, piše „Dejli meil“.

Oni su viđeni zajedno na ruskom Gran Priju 2014. godine kada je Eklston opisao ruskog predsednika kao „osobu prve klase“.

Ovo nije prvi put da je Eklston izazvao kontroverze.

On je prethodno bio primoran da se izvini nakon što je pohvalio nacističkog lidera Adolfa Hitlera, navodeći da je on čovek koji je mogao da „obavi stvari“.

U isto vreme optužio je Jevreje što nisu uspeli da reše finansijsku krizu, „iako imaju mnogo uticaja svuda“.

Eklston je kasnije rekao „da mu je žao“ zbog te izjave i nazvao je sebe „idiotom“.

Insistirao je da su „stvari malo pogrešno shvaćene“ i da to nije ono što je on mislio da kaže.

„Oni koji me ne znaju misle da podržavam Hitlerove zločine, a oni koji me znaju rekli su mi kako sam nesmotreno izneo svoje stavove da su tako naširoko pogrešno shvaćeni“, rekao je Eklston.

Kako je objasnio, tokom 30-ih godina u Nemačkoj je bila ekonomska kriza, ali je Hitler je uspeo da izgradi ekonomiju, autoputeve i industriju, pa je, kaže, to bilo sve što je mislio kada je rekao da „on obavlja stvari“.

„Ja se divim dobrom vođstvu, političarima koji stoje uz svoja uverenja i govore istinu glasačima“, rekao je Eklston i dodao da se ne divi diktatorima koji vladaju pomoću terora.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar