Ekološki aktivisti gađali Vermerovu sliku u muzeju u Hagu

HAG – Aktivista koji se bori protiv klimatskih promena zalepio je danas svoju glavu za staklo koje pokriva poznato remek delo „Devojka sa bisernom minđušom“ holandskog slikara Johanesa Vermera van Delfta u muzeju Maurićejs u Hagu, saopštila je galerija muzeja dodajući da delo nije oštećeno.

Drugi aktivista je zalepio njihove ruke na zid pored pomenute slike nastale 1665. godine i prosuo tečnost neutvrđenog sastava na sliku, preneo je Rojters.

Policija je obaveštena i uhapsila je tri Belgijanca u vezi sa tim slučajem zbog nanošenja štete javnom vlasništvu.

Na video snimcima na internetu vidi se kako jedan čovek u muzeju u Hagu kaže: „Kako se osećate kada vidite nešto lepo i neprocenjivo kako biva očigledno uništavano upravo pred vašim očima? To je isto osećanje kada vidite kako se uništava planeta.“

Na videu je zatim zabeleženo kako dva čoveka napuštaju muzej u pratnji policije.

Pomoćnik holandskog ministra kulture Gunaj Uslu izjavio je da napad na umetnička dela nije pravi način za borbu protiv klimatskih promena.

Ekološki aktivisti su ranije ovog meseca prosuli supu na sliku „Suncokreti“ Vinseta van Goga u Londonskoj Nacionalnoj galeriji, ali slika takođe nije oštećena jer je bila zaštićena staklom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar