Ekonomist: Odlaganje pregovora sa SMKD surovo i opasno

LONDON – Odbijanje Severne Makedonije da počne pregovore o učlanjenju u Evropsku uniju bilo bi surovo, poražavajuće i pogrešno, ocenio je britanski list „Ekonomist“, prenosi Plusinfo.

„Unutrašnji problemi Evropske unije ne treba da odvlače paznju sa izvanrednog napretka zemlje, koja je u februara promenila svoje ime u Severnu Makedoniju“, navodi britanski list.

Kako se ističe u tekstu, nakon nekoliko godina autoritarne vlasti, nova vlada, predvođena Zoranom Zaevim, započela je da se bavi korupcijom i reformom pravosuđa, dodajući da u regionu koji je pogođen etničkim sukobima, makedoska i albanska zajednica u toj zemlji imaju dobre odnose.

„Najvažnije od svega, prošle godine vlada predvođena Zoranom Zaevim potpisala je Prespanski sporazum sa Grčkom, okočavajući apsurdni i destabilizirajući spor oko imena države“, piše Ekonomist.

Britanski list podseća da je Severnoj Makedoniji bilo obećano da će započeti pregovore sa Evropskom unijom i pristupiti NATO ukoliko ispuni svoje obaveze, naglašavajući da je i sada moguće odlaganje, ali da je takav korak ne samo nefer, već i opasan.

„Ekonomist“ navodi da je prvobitni plan bio da se odluka o pregovorima sa Severnom Makedonijom rešava na Savetu EU 18. juna, ali da to sada deluje nemoguće. Poseban samit lidera bi mogao da se održi u julu, gde bi bila doneta odluka i o toj državi, dok, sa druge strane, naredna prilika neće otvoriti do oktobra.

„Svaki izgubljeni dan je opasan za Zaeva, jer glasači postaju skeptični, dok će opozicija ojačati sa prvim znakom vladinog neuspeha“, dodaje „Ekonomist“.

Suprotno tome, kako zaključuje britanski list, otvaranje pregovora sa Severnom Makedonijom će ojačati proevropske reformatore na celom Balkanu i dodatno ojačati poverenje u najmoćnije evropsko oružje u spoljnoj politici.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar