EMA ispituje vezu između retkog oboljenja krvi i vakcine AZ

AMSTERDAM – Evropska agencija za lekove (EMA) danas je saopštila da je otkrila retko oboljenje krvi koje potencijalno može da se razvije nakon primanja vakcine Astra Zeneka, a takođe ispituje upale srčanog mišića nakon imunizacije svim vakcinama.

Komisija EMA za bezbednost precizira da bi sindrom kapilarnog curenja (CLS) trebalo da se uvrsti u listu neželjenih pojava posle davanja AstraZeneke, javlja Rojters.

To je stanje kod kojeg tečnost i proteini cure iz sitnih krvnih sudova u okolna tkiva, što može dovesti do opasno niskog krvnog pritiska, hipoalbuminemije i smanjenja zapremine plazme (hemokoncentracija), zbog čega EMA preporučuje da osobe koje su prethodno imale problem sa ovom bolešću, ne bi trebalo da prime AstraZeneku.

EMA je počela da prati ove slučajeve u aprilu i ova preporuka je samo dodatak potencijalnim problemima koji se stvaraju od AstraZeneke, uključujući i stvaranje retkih krvnih ugrušaka, dodaje britanska novinska agencija.

AstraZeneka je dodala da se CLS javlja u manje kod jednog od deset miliona vakcinisanih.

Britansko zdravstveno regulatorno telo, MHRA, razmatra da primaoci sa istorijom CLS-a budu upozoreni na potencijalni problem, ali ne vidi vezu između CLS i vakcine.

Dva od osam prijavljenih slučajeva CLS-a je bilo kod osoba koje su imale ovu bolest, a 40 miliona doza je podeljeno, dodaje Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar