Emanuel Makron počeo izbornu kampanju u Francuskoj

Kandidat za predsednika na izborima u Francuskoj Emanuel Makron, čija je popularnost u porastu, počeo je danas predizbornu kampanju u Lionu, gde je predizborni skup održala i njegova rivalka, kandidatkinja ekstremne desnice Marin Le Pen.

Više od 8.000 ljudi došlo je na miting na kojem je Makron govorio da ne želi Francusku „ni levičarsku ni desničarku već kao inovativnu“.

Kritičari zameraju Makronu što još nema konkretan plan ali je na skupu obećao da će ga uskoro predstaviti javnosti i da će ekonomske i fiskalne mere biti u prvom planu.

Makron je sve popularniji poslednjih dana, nakon otkrivanja afere kandidata desnice Fransoaa Fijona, prema kojoj je njegova supruga Penelop primala novac za fiktivno radno mesto.

Fijon se do skora pominjao da bi mogao da udje u drugi krug predsedničkih izbora zajedno sa Le Penonovom, ali sad ankete pokazuju da bi to mogao da bude Makron.

Makron rodjen 1977. bivši je ministar ekonomije koji je osnovao centristički Pokret (En Marche).

On je 2015. godine predložio zakone o liberalizaciji nekih sektora, kao i saobraćaja, a uz to i rad nekih prodavnica nedeljom.

Predsednički izbori u Francuskoj su zakazani 23. aprila, a drugi krug biće održan 7. maja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar