EP: Kriminalizacija abortusa u Poljskoj nema mesta u evropskom društvu

BRISEL – Evropski poslanici Huan Fernando Lopez Agilar i Robert Bedron izjavili su danas da je kriminalizacija abortusa i presude aktivistima koji se u Poljskoj bore za prava žena „nemaju mesta u evropskom društvu“.

Njihove izjave su reakcija na presudu poljskoj aktivistkinji Justini Vidžinskoj, koja je osuđena na osam meseci društveno korisnog rada, jer je prekršila de fakto zabranu abortusa.

„Kriminalizacija abortusa i presude aktivistima koji se bore za prava žena nemaju mesta u evropskom društvu. Ovo su posledice kada se u jednoj zemlji dozvoli ‘neosudijama’ da nastave da narušavaju osnovna prava žena i da se obračunavaju sa braniocima ljudskih prava, uprkos jasnim odlukama Evropskog suda za ljudska prava i Suda pravde EU“, rekli su oni.

Lopez Agilar i Bedron su uputili poziv Savetu EU i Evropskoj komisiji da daju konkretne preporuke Poljskoj.

„Savet i Komisija ne mogu sebi dozvoliti da i dalje budu ravnodušni. EU mora odlučno da deluje kako bi zaštitila vladavinu prava i nezavisnost pravosuđa u Poljskoj. Vreme je za konkretne preporuke od strane Saveta“, rekao je Lopez Agilar, španski evroposlanik i predsednik Odbora za građanske slobode i stalni izvestilac za Poljsku.

Bedron, evroposlanik iz Poljske, koji je predsednik Odbora za prava žena, naglasio je da je „suđenje Justini Vidžinskoj je još jedan sraman primer reakcije protiv prava žena u Poljskoj“.

„Justina nije zločinac, već heroina i simbol borbe za prava žena širom sveta. Pozivamo, opet, institucije EU da pokažu solidarnost sa ženama u Poljskoj. Oni su građanke Evrope i zaslužuju ista prava kao i žene u Finskoj, Španiji ili Francuskoj. Zbog toga moramo da počnemo da radimo na standardizaciji tih prava širom Evropske unije“, dodao je on.

U sredu, 15. marta, aktivistkinja Justina Vidžinska osuđena je na osam meseci društveno korisnog rada jer je prekršila de fakto zabranu abortusa u Poljskoj davanjem tableta za abortus drugoj ženi.

Evropski parlament od ranije osuđuje ograničavanje prava žena u Poljskoj i od 2022. godine poziva da se pravo na abortus uvrsti u Evropsku povelju o osnovnim pravima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar