EP pozdravlja napredak u reformama i normalizaciji s Prištinom

Evropski parlament (EP) pozdravlja napredak Srbije u pregovorima o članstvu s Evropskom unijom, bitan pomak u normalizaciji odnosa s Pištinom i boljitak u ekonomskim reformama, ali smatra da srpske vlasti moraju odlučno suzbijati korupciju, obezbediti nezavisnost pravosuđa i ukloniti politički upliv na sudije i tužioce.

„Korucija i organizovani kriminal su opšteprošireni u regionu i takođe predstavljaju prepreku za demokratski, društveni i ekonomski razvitak Srbije“,  navodi se u nacrtu rezolucije o Srbiji o kjoj će EP raspravljati u sredu. Glasanje o dokumentu je u četvrtak.

U tom dokumentu se izražava nada će ključna, za vladavinu prava i temeljnih sloboda vezana poglavlja 23. i 24. pregovora o članstvu s EU biti otvorena rano ove godine.

I, kako se podvlači, pregovori o poglavlju 35, koje obuhvata normalizaciju s Prištinom, su “od bitnog značaja za napredovanje Srbije ka uključivanju u EU”.

„EP smatra“, stoji u nacrtu rezolucije, „da je potpuna normalizacija odnosa između Srbije i Kosova važan uslov za ulazak Srbije u članstvo EU“.

Evropski parlamentarci „podvlače da je snažno sprovođenje zakona i politika ključni pokazatelj uspeha u procesu uključivanja“ Srbije u strukture Unije.

Oni pozdravljaju napredak Srbije u pospešenju uslova poslovanja, smanjivanju budžetskog deficita i usvajanju zakona o radu i politici zapošljavanja, a vlasti u Beogradu podstiču da poboljšaju klimu za investicije i obezbede zaštitu stranih ulaganja.

Takođe ističu da je, uz priznanje za napredak u preustrojstvu javnih preduzeća, bitan dalji pomak i uvid u proces privatizacije, što mora biti usaglašen s “pravnom tekovinom” EU.

U nacrtu rezolucije EP se “pozdravlja konstruktivno postupanje Srbije u imigracionoj krizi” i “predočava da je Srbija suštinski važan partner od pomoći EU na Balkanu, pa je otud nužno da EU Srbiji doznači sredstva i odgovarajuću finansijsku pomoć”.

Parlament EU poziva vlasti u Beogradu da “ulože snažnije napore i postepenno usaglase svoju spoljnu I bezbednosnu politiku s EU, uključujući politiku prema Rusiji”, uz opasku da su “zajednički vojni manevri Srbija-Rusija za žaljenje”.

EP pozdravlja valjane zakone i institucionalni okvir za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda, mada ukazuje na manjkavosti u njihovom sprovođenju  posebno kad je reč o zaštiti “ranjivih grupa”.

Takođe “izražava zabrinutost zbog toga što nije bilo napretka u poboljšanju situacije kad je reč o slobodi izražavanja i medija”.

EP “sa zabrinutošću konstatuje da se i dalje vrši politički pritisak koji podriva nezavisnost sredstava informisanja, što za posledicu ima rastuću samocenzuru medija”, i poziva srpske vlasti “da istraže napade na novinare i medije, što je izazvalo oštre proteste Međunarodnog udruženja novinara”.

Takođe se podvlači da je parlament EU “ozbiljno zabrinut zbog stalnih ‘curenja’ u medije sadržine tekućih kriminalnih istraga, čime se krši pretpostavka nevinosti”.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar