EP sutra o prinudnom radu i ekološkim protestima u Srbiji

BRISEL – Evropski parlament sutra će na plenarnom zasedanju glasati o Rezoluciji o prinudnom radu i ekološkim protestima u Srbiji.

Tekst kojim se izražava ”duboka zabrinutost” zbog stanja ljudskih prava vijetnamskih radika u Srbiji, korupcije i vladavine prava u oblasti zaštite životne sredine, uticaja kineskih standarda i investicija, kao i nasilja „huligana“ nad mirnim demonstrantima, uvršćen je u ”hitnu proceduru” Evropskog parlamenta, a po inicijativi grupe evropskih Liberala, saznaje Tanjug u Briselu.

Prema informacijama Tanjuga, parlamentarna grupa Liberala (Rinju) na čelu sa poslanikom Klemenom Grošeljem, podžana od strane evropskih Socijaldemokrata i Zelenih, a pod konstatacijom da se radi o kršenju ljudskih prava, demokratije i vladavine prava, po hitnoj proceduri na agendu poslednjeg plenarnog zasedanja EP uvrstila je debatu o Srbiji.

Poslanici ovih politickih grupa u EP, na čelu sa Violom fon Kramon, Klemenom Grošeleljem i Toninom Piculom, već su kroz otvorena pisma, u kojima su izrazavali ”zgroženost izveštajima o trgovini ljudima u svrhu radne eksploatacije u Srbiji” odnosno, kao u slučaju fon Kramon, posećivali Srbiju da bi dali podršku eklološkim protestima u zemlji.

Početne ”verzije” nacrta rezolucije koje su predstavili evropski Liberali, Zeleni i Socijademokrate, a u koje je Tanjug imao uvid, donekle su ublažene u zajednički usaglašenom tekstu koji potpisuje i Evropska narodna partija, kao najsnažnija parlamentrana grupa, ali i Evropski konzervativci i refromisti i Levičari.

U usaglašenom nacrtu Rezolucije, u koju je Tanjug imao uvid, a koja bi sutra trebalo da se nađe pred evropskim poslanicima, izrazava se „dubika zabrinutost zbog navoda o prinudnom radu, kršenju ludskih prava i trgovini ljudima u slučaju vijatenamskih 500 radinika iz kineske fabrike ”Linglong” u Zrenjaninu.

”Vlasti Srbije se pozivaju da istraže ovaj slučaj i obezbede poštovanje osnovnih ljudskih prava, posebno prava radnika u fabrici, i rezultate o tome dostave EU”, navodi se u zajedničkom tekstu Rezolucije koji su usaglasile sve poslaničke grupe.

Srbija se dalje poziva da poboljša usklađivanje sa EU radnim pravom, prilagodi svoje zakone i inspekcijski nadzor u oblasti nelegalnog zapošljavanja.

U drugom delu teksta izražava se ”duboka zabrinutost zbog ozbiljnih problema korupcije i vladavine prava u oblasti zaštite životne sredine”, kao i zbog ”generalnog nedostataka transpratentnosti i uticaja infrastrukturnih projekata na okolinu i društvo”, ukljucujući ”kineske investicije i zajmove“, ali i ”multinacionalnih kompanijaa kao što je Rio Tinto”.

”Izražavamo duboku zabrinutost zbog sve većeg nasilja ekstremista i huligana protiv mirnih ekoloških demonstranata, žalimo zbog sile primenjene od strane policije protiv demonstranata”, navodi se u daljem tekstu u koji je Tanjug imao uvid.

Neki od predloga, kao što su osuda neuklanjanja murala Ratku Mladiću, koju je tražila grupa Socijaldemokrata, ne nalazi se u zajedničkom tekstu Rezolucije, ali je uvršćena osuda ”pogoršanja stanja u medijskim slobodama” kao i ”verlabalnih napada, govora mržnje i zastrašivanja upućenih opoziciji, nezavisnim intelektualcijima, novinarima i NVO”.

Srbija se u zaključku poziva da radi na ”efikasnim i dokazivim reformama” u oblasti strukturnih reformi i vladavine prava, a kroz novootvoreni klaster 4 i na punoj primeni EU standarda u oblasti Zelene agende.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar