Episkopi SPC u BiH traže izvinjenje Islamske zajednice BiH, zbog imama Mahića

BANJALUKA – Episkopi Srpske pravoslavne crkve u BiH traže izvinjenje Islamske zajednice u BiH pravoslavnim vernicima zbog, kako kažu, nečuvenih besramnih tvrdnji glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice u Kozarcu, Amira Mahića, kojima je na najgrublji način pokušao da ponizi srpskog prosvetitelja Svetog Savu i Srpsku pravoslavnu crkvu.

Takođe traže da se Islamska zajednica BiH ogradi od izjava Mahića da se ne bi shvatilo da je to i stav cele te verske zajednice.

Episkopi su izrazili žaljenje, nevericu i povređenost pomenutim činom kojim je na najgrublji način Mahić povredio osećanja svih vernika SPC, ali i svih građana Bosne i Hercogovine, kojima je stalo do mira, kulture življenja, kao i verske i nacionalne tolerancije.

Amir Mahić, verski službenik Islamske zajednice u BiH je Svetog Savu nazvao je „takozvanom“ i „veoma kontroverznom ličnošću“, imenujući prosvetiteljsku misiju sveca kao „notornu laž“.

„Tu se efendija Mahić nije zaustavio, već je izrekao tvrdnju da je na učenju Svetog Save ‘začeta jedna sekta – srpska pravoslavna sekta’, koja, po njemu, sa hrišćanstvom nema ništa. Glavni kozarački imam dalje je ustvrdio da su nacionalizam i fašizam ‘dve osnovne ideološke postavke na kojima je utemeljeno svetosavlje’, te da je Sveti Sava ‘začetnik ideologije mržnje prema drugome’, kao i da su u svetosavlju ‘temelji genocida’“, naveli su episkopi u zajedničkom saopštenju.

U svojim zahtevima izneli su da od Islamske verske zajednice u BiH da se zvini svim pravoslavnim vernicima zbog nečuvenih uvreda efendije Mahića i da se ogradi od beskrupuloznih izjava ovog imama.

Navode da izjave Mahića ne priliče bilo kome, a ponajmanje jednom uticajnom verskom službeniku i da javnost treba da uvidi da je sve izrečeno stav jednog neodgovornog pojedinca a ne stav celokupne Islamske verske zajednice.

„Pozivamo sve vernike, ali i sve građane, da ostanu mirni, suzdržani, ali i odlučni da istinom, ljubavlju i međusobnim poštovanjem sačuvaju dostojanstvo vere kojoj pripadaju, ali i svih verskih zajednica koje egzistiraju u Bosni i Hercegovini“, navode episkopi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar