Epl tužio izraelsku kompaniju za nadzor NSO Grup

LOS ANĐELES – Kompanija Epl tužila je izraelsku firmu za elektronski nadzor NSO Grup i njenu matičnu kompaniju zbog navodnog ugrožavanja korisnika Ajfona hakerskim programima.

Softer Pegazus ove izraelske firme može da zarazi i Ajfone i Android uređaje, omogućavajući operaterima da selektuju poruke, fotografije i mejlove, snimaju pozive i tajno aktiviraju mikrofone i kamere, prenosi BBC.

Grupa NSO je saopštila da su njeni alati napravljeni da bi se nadzirali teroristi i kriminalci, međutim softver je navodno korišćen i za špijuniranje aktivista, političara i novinara.

Grupa NSO kaže da Pegazus isporučuje samo vojnim, policijskim i obaveštajnim službama u zemaljama koje imaju dobro stanje ljudskih prava.

Međutim, ranije ovog meseca američki zvaničnici stavili su ovu kompaniju na trgovinsku crnu listu, uz obrazloženje da je softver „omogućio stranim vladama da sprovode transnacionalnu represiju, što je praksa autoritarnih vlada koje ciljaju disidente, novinare i političke aktiviste“.

Ova pravna akcija Epla je usledila nakon kritika drugih tehnoloških kompanija, među kojima su i Majkrosoft, Meta Platforms (ranije Facebook), Alfabet vlasnika Google i Cisco Sistems.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar