EPP usvojila dokument o ZB, sa akcentom na BiH

ROTERDAM – Evropska narodna stranka (EPP) usvojila je na kongresu u Roterdamu sveobuhvatni dokument koji se tiče situacije na Zapadnom Balkanu, a naročito u Bosni i Hercegovini.

U delu dokumenta koji se tiče BiH, ističe se da EPP ostaje snažan partner države koji podržava evropske integracije BiH.

„Ponovo potvrđujemo našu nepokolebljivu podršku nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH, mirovnom nasleđu i principu Dejtonskog mirovnog sporazuma: jedna država, dva entiteta i tri konstitutivna naroda, ostali i svi građani“, navodi se u dokumentu, prenosi portal Klix.ba.

U dokumentu se navodi da se BiH, uprkos napretku, i dalje suočava sa brojnim izazovima koji se odnose na vladavinu prava, demokratske institucije, ljudska prava, upravljanje, odgovornost, slobodu medija, funkcionisanje tržišne ekonomije i borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Naglašeno je da će izborne i ustavne reforme, koje su u skladu s principima EU i odlukama sudova, pomeriti zemlju napred prema statusu kandidata za članstvo u EU.

„U skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom, a na putu BiH ka EU, podržavamo ulogu kancelarije visokog predstavnika odgovornog za nadzor implementacije civilnih aspekata Dejtonskog mirovnog sporazuma kojim je okončan rat u BiH. Pozivamo na kontinuirano međunarodno praćenje antiustavne političke retorike koja koči kompromis oko neophodnih reformi i pozdravljamo obnovljeni mandat Snaga Evropske unije u BiH (EUFOR Althea)“, navodi se u tekstu dokumenta.

Posebna pažnja posvećena je, kako se dodaje, „zapaljivoj nacionalističkoj retorici koja je prisutna u BiH“.

„EPP osuđuje jednostrane poteze koji bi mogli da ugroze suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, nadležnosti državnih institucija, kao i ustavom definisanu unutrašnju strukturu BiH, koja uključuje tri konstitutivna naroda – Hrvate, Bošnjake, Srbe, ostale i
građane koji žive u dva entiteta, 10 kantona i Distriktu Brčko. Osuđujemo i poricanje i veličanje svih ratnih zločina, uključujući i genocid u Srebrenici“, dodaje se, pored ostalog, u dokumentu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar