Erdogan poredi Grke s nacistima

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan danas je optužio grčke vlasti da njihovo navodno grubo ponašanje prema migrantima na grčko-turskoj granici može da se poredi sa onim što su „radili nacisti“ i rekao je da će prijaviti Grčku medjunarodnim telima.

Poslanicima svoje vladajuće stranke Erdogan je rekao da će Turska migrantima omogućiti da idu ka EU sve dok Evropska unija ne ispuni obaveze iz medjusobnog sporazuma 2016. godine koji je pomogao zaustavljanje migrantske krize.

Hiljade migranata nagomilale su se na granici Turske s Grčkom posle objave turske vlade prošlog meseca da više neće sprečavati migrante da napuste njenu teritoriju na putu ka Zapadu.

Grčka je rasporedila policiju za suzbijanje demonstracija i graničnu policiju da spreči prelaske migranata iz Turske, često upotrebljavajući suzavac, šok-bombe i vodene topove.

Niz okršaja izbio je izmedju migranat i grčkih snaga.

Grčka navodi da su turske bezbednosne snage s druge strane granice ispaljivale suzavac na grčku policiju.

Erdogan tvrdi da su četiri migranta poginula od akcija grčke policije, a da je 1.000 povredjeno.

Grčka negira optužbe Turske o nesrazmernom delovanju prema migrantima.

„Nema razlike izmedju onoga što su uradili nacisti i slika s granice sa Grčkom. Otvarati vatru, ispaljivati suzavac i upotrebiti vrelu vodu na nedužne ljude čiji jedini cilj je da spasu svoje živote i izgrade bolju budućnost za svoju decu je varvarstvo u pravom značenju te reči“, rekao je Erdogan.

Po sporazumu iz 2016. EU je ponudila Turskoj do šest milijardi evra za pomoć za zbrinjavanje sirijskih izbeglica na njenoj teritoriji, ubrzani put ka prijemu u EU i unapredjenje sporazuma o Carinskoj uniji.

„Nastavićemo sadašnju meru (otvorenih granica) na našim granicama dok se ne ispune sva naša očekivanja“, rekao je Erdogan.

U Atini portparol grčke vlade Steljos Pecas rekao je da Erdogan stalno pokušava da podrije atmosferu, ali „mi nastavljamo da radimo naš posao što je zaštita grčkih i evropskih granica“.

„Svima govorimo da ne smeju da pokušavaju da prodju ‘kroz prozor’ jer postoje ‘vrata’. Kogod ima prava na zaštitu može da zakuca na ta vrata i dobije zaštitu na koju ima prava po medjunarodnom zakonu, ali neće proći kroz prozor“, rekao je Pecas.

Rekao je da je ambasador Turske u Atini pozvan da mu se uloži protest jer je danas turski patrolni brod pokušao da namerno udari grčki i to u grčkim teritorijalnim vodama, kod ostrva Kosa. U sudaru je oštećen grčki brod i nije bilo povredjenih, saopštila je grčka obalska straža.

U medjuvremenu dodatne snage stigle su sa Kipra, iz Austrije i Poljske da pomognu Grčkoj da patrolira granicu sa Turskom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar