Erdoganov sistem će kolabirati

BERLIN – Neuspeli puč u Turskoj jedna je od glavnih tema u nemačkoj štampi koja ocenjuje da će on turskom predsedniku Erdoganu kratkoročno pomoći da učvrsti vlast i obračuna se sa protivnicima, ali da će dugoročno sistem zasnovan na svemoći predsednika kolabirati, prenosi Radio Dojče vele.

„Lajpciger folkscajtung“ piše da su puč izgleda pokušale da  izvedu neke vojne jedinice koje su tajne službe pogrešno informisale o izgledima na uspeh, ako ih nisu čak i poslale u akciju.

„Vlada je ocigledno bila sigurna da će imati situaciju pod kontrolom. Svrha svega: trajno učvrščivanje vlasti Erdogana. Sada će doći reforma ustava i diktatorski predsednički režim. Sumnjiva je i žurba sa kojom se sada reaguje: 2700 sudija je otpušteno jednim potezom pera – a oni nemaju ništa sa isceniranjem puca. I to je izgleda duže planirano“, navodi se u tekstu lajpciškog dnevnika.

„Nordvest cajtung“ iz Odenburga piše da Erdogan sada ima izgovor da s jedne strane razbije poslednje bastione sekularnog kemalizma u pravosuđu i armiji, i, s druge strane, da uništi mistično-intelektualni pokret Gulena.

„Predsednik je krvavo ozbiljan: sada valja uništiti politicke protivnike. Već se govori o uvođenju smrtne kazne. Ukoliko se to desi, neće pomoci ublažavanje situacije: vize bi morale biti ukinute, a pregovori o pristupu EU – prekinuti“, ukazuje list.

„Folkšstime“ iz Magdeburga ocenjuje da je Erdogan zapravo reagovao kontrapučem i želi da pretvori svoju zemlju u islamski obojenu diktaturu, što je protiv Ustava.

„To može da se dopada neobrazovanom seoskom stanovništvu. Ali među zapadno orjentisanom elitom u Istanbulu i drugim velikim gradovima, posle pučistickog šoka će doći do pobune. Islamska konzervativna partija AKP (Stranka pravde i razvoja) će kratkoročno držati zemlju pod apsolutnom kontrolom. Ali, najkasnije za četiri ili pet godina, sistem će kolabirati“, ocenjuje taj list, a prenosi Radio Dojče vele.

I berlinski Tagešpigel očenjuje da će predsednik na kraju biti svemoćan što nije u skladu sa evropskim vrednostima.

„Na kraju će predsednik biti svemoćan. I to se sve dešava u zemlji koja je NATO-partner, član Saveta Evrope i pretendent na članstvo u Evropskoj uniji. Zbog toga nije prihvatljivo sve što se u Turskoj dešava. Ako se zaista još i uvede smrtna kazna, bice to krajnje vreme za razgovor koji bi razjasnio stvar,“ piše list.

Tagešpigel zato smatra da se Erdoganu treba obratiti jezikom „koji razume“ i jasno mu reći kakve ga posledice čekaju i kakve sankcije bi bile moguće“. Erdoganu su potrebni NATO zbog bezbednosti i Evropa zbog privrede, dodaje list.

„Šturtgater nahriten“ ukazuje da se retko kada olakšanje u svetu toliko mešalo sa rečima opomene jednoj demokratski legitimisanoj vladi kao što je to sada slučaj sa turskom vladom.

„Njoj se šalju poruke da na svom legitimnom putu borbe protiv pučista ne zaboravi na sredstva pravne države i da ne izvrši neumerenu odmazdu“, piše list.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Erdoganturska
Komentari (0)
Dodaj komentar