Ero: G7 će poručiti Rusiji da prestane sa licemerjem u Siriji

Grupa (sedam industrijalizovanih zemalja) G7 će poručiti Rusiji da prestane sa „licemerjem“ u Siriji i sarađuje sa drugim zemljama na okončanju građanskog rata u toj zemlji, kazao je danas ministar spoljnih poslova Francuske Žan-Mark Ero.

„G7 će veoma jasno poručiti Rusiji da ovo licemerje mora da prestane. Ona mora da se istinski i iskreno angažuje u političkom procesu kako bismo se izvukli iz situacije u kojoj smo se našli“, rekao je Ero novinarima na sastanku G7 u italijanskom regionu Toskani, prenosi Rojters.

On je naveo da je prošlonedeljni američki raketni napad na sirijsku vazduhoplovnu bazu otvorio „mali prozor mogućnosti“ za okončanje sukoba.

„Pitanje dodatnih sankcija jedva da je pomenuto na sastancima“, kazao je šef francuske diplomatije.

Rojters podseća da je britanski ministar spoljnih poslova Boris Džonson juče izjavio da će vlasti u Londonu razgovarati o daljim sankcijama protiv sirijskih i ruskih vojnih zbaničnika.

Ministrima spoljnih poslova grupe G7 danas su se na samitu u italijanskom gradu Luka pridružili šefovi diplomatija nekoliko bliskoistočnih zemalja kako bi pokušali da se usaglase oko zajedničke pozicije u sirijskom konfliktu.

Ministri Turske, Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Jordana i Katara doputovali su na samit G7 samo nekoliko sati pre nego što američkih državni sekretar Reks Tilerson krene u prvu posetu Moskvi i ubedi je da uskrati podršku sirijskom predsedniku Bašaru al Asadu.

Očekuje se da će se povećati pritisak na Rusiju da prekine veze sa Asadom, ali o tome koliko bi on trebalo da bude jak ministri imaju različito mišljenje.

„Mislim da treba da pokažemo jedinstvenu poziciju i da u ovim razgovorima učinimo sve da Rusiju izvedemo iz Asadovog ugla, barem do tačke da budu spremni da učetvuju u pronalaženju političkog rešenja“, rekao je nemački ministar spoljnih poslova Zigmar Gabrijel juče.

Japanski zvaničnici takođe veruju da Rusija „može da odigra ključnu ulogu“, prenosi AP.

Sa druge strane, Britanija i Kanada su već najavile da bi sankcije protiv Rusije mogle da se povećaju ako Moskva nastavi da podržava Asada.

Britanski ministar spoljnih poslova Boris Džonson je naveo da je tema razgovora „razmatranje mogućnosti daljih sankcija, sigurno nekim sirijskim vojnim licima i svakako nekim ruskim vojnim licima“, prenosi AP.

Osim o Siriji, ministri će razgovarati i o Libiji, kao i o rastućim tenzijama sa Severnom Korejom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

G7sirija
Komentari (0)
Dodaj komentar