Estonija preuzela predsedavanje Evropskom unijom

Estonija je danas preuzela šestomesečno rotirajuće predsedništvo Europskom unijom od Malte, koja je predsedavala u prvoj polovini godine.

Estonija je preuzela predsedavanje EU šest meseci ranije zbog Bregzita, jer je u drugoj polovini 2017. godine trebalo da Velika Britanija bude predsedavajući EU, ali je ona odustala od toga.

Slogan Estonija tokom predsedavanja je „Jedinstvo kroz ravnotežu“.

„Verujemo da u Evropi postoji široki konsenzus, da možemo odgovoriti na sve izazove i iskoristiti sve mogućnosti koje nam se danas nude. Moramo podsticati otvorenost i privredu i društva, a istovremeno osigurati zaštitu i sigurnost“, navela je estonska vlada.

„Naša je uloga da pronađeno ravnotežu između različitih pogleda, tradicija i interesa u današnjoj Evropi kako bismo postigli najbolje moguće rezultate za evropske građane“, navodi dalje estonska vlada.

U programu estonskog predsedanja istaknuta su četiri prioriteta: otvorena i inovativna evropska privreda, sigurna i zaštićena Evropa, digitalna Evropa i slobodan protok podataka i uključiva i održiva Evropa.

Estonci ističu kao najvažniji prioritet digitalnu Evropu, jer su oni već godinama predvodnici u digitalnoj tehnologiji.

Tokom predsedavanja, Estonija će organizovati 45 događaja vezanih za digitalne teme, a 29. septembra u Talinu samit lidera EU, koji će biti posvećen upravo digitalizaciji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Estonijaevropska unija
Komentari (0)
Dodaj komentar