EU ispomoć Grčkoj za vraćanje migranata

Dvadeset članica EU poslaće policajce i stručnjake za imigraciju u Grčku da bi pomogli grčkim vlastima koje su počele da s ostrva i kopna vraćaju sve neregularne migrante u Tursku, na temelju sporazuma EU – Ankara, saopštila je danas Evropska komisija u Briselu.

Nemačka i Francuska su, pored ostalih, stavile do znanja da šalju po 100 stručnjaka za azil i imigraciju, kao i po 200 pograničnih policajaca kao podršku Atini i evropskoj agenciji Fronteks u obezbedjivanju spoljnih granica Unije i zaustavljajnju priliva ilegalnih imigranata, o čemu su se dogovorili EU i Turska.

Evropska komisija je danas usvojila uredbu kojom se omogućava da iz Turske u EU bude prebačeno 54.000 izbeglica koje imaju pravo na azil u Evropi, uz već postojeći dogovor o doseljavanju 18.000 izbeglica.

Tim sporazumom je utvrdjeno da će EU za svakog u Tursku vraćenog imigranta, koji ilegalno s turske teritorije dodje u Grčku, prihvatiti doseljavanje jednog ratnog izbeglice iz Turske, pošto se tamo utvrdi da ima pravo na azil u Uniji.

EK je saopštila da će osam brodova Fronteksa i 28 autobusa biti upotrebljeni da se svi neregularni imigranti iz Grčke vrate u Tursku.

Grčke vlasti su zatražile hitnu podršku jer su utvrdile da je veoma složeno odmah i delotvorno sprovesti sporazum EU-Turska, utoliko pre što je i preko vikenda više od 1.000 imigranata ponovo s turskih obala stiglo na grčka ostrva.

Zvaničnici Evropske komisije su, medjutim, objasnili da se ceo mehanizam već uveliko uhodava i da su tako turski policajci došli na grčka ostrva da zajedno rade s grčkim i policajcima i imigracionim stručnjacima EU, dok su grčki policajci i stručnjaci uključeni na turskoj obali u sprovodjenje sporazuma.

EU se obavezala da će grčkim vlastima poslati 2.300 prevodilaca, sudija i carinika, kao i 1.500 eksperata za azil i 600 specijalista za bezbednost.

Evropski komesar za migracije i unutrašnje poslove Dimitris Avramopulos je izjavio da se „sporazumom EU-Turska licima koja traže azil daje valjana drugačija mogućnost od stavljanja na kocku života za dolazak opasnim morskim putevima“.

Sporazumom EU-Turska je utvrdjeno da će od 20. marta svi neregularni migranti biti s grčkih ostrva vraćani u Tursku, na temelju sporazuma o readmisiji koji Ankara ima s Atinom, kao i drugim članicama EU.

Vodji EU su turskom premijeru Ahmetu Davutogluu u petak potvrdili da će, zauzvrat, Unija Turskoj platiti tri milijarde evra za zbrinjavanje uglavnom sirijskih ratnih izbeglica na turskoj teritoriji.

EU će takodje krenuti u dijalog s Ankarom o uvodjenju bezviznog režima za turske državljane do juna, a ubrzaće i pregovore o članstvu EU-Turska.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar