EU izdvaja 9mil. evra za pomoć Ukrajincima zbog trauma

BRISEL, 13. aprila ( Tanjug) – Evropska komisija mobilisala je devet miliona evra iz EU Programa za zdravlje kako bi pomogla ljudima koji beže iz Ukrajine, a kojima su hitno potrebne usluge podrške mentalnom zdravlju zbog trauma.

U Briselu naglašavaju da će ova sredstva omogućiti Međunarodnom Crvenom krstu i nevladinim organizacijama da podrže zdravstvene radnike i pruže usluge u vidu prve psihološke pomoći, trijaže, pomoći u psihološkim traumama kao i savetovanje izbeglica na njihovom maternjem jeziku.

„Moramo ponuditi suštinsku mentalnu i psihološku podršku svima kojima je potrebna. Sa ovim dodatnim finansiranjem, osiguraćemo da se ova pomoć brzo pruži na terenu preko naših partnerskih organizacija. To je i opipljiv primer naše posvećenosti podršci ukrajinskim izbeglicama dok počinju da obnavljaju svoje živote”, poručila je evropska komesarka za zdravlje, Stela Kirijakides.

Poslednji podaci UNHCR govore da je iz Ukrajine zbog rata do sada izbeglo 4, 6 miliona ljudi, a da ih je preko 7 miliona interno raseljeno.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar