EU ne razmatra sankcije protiv Rusije zbog Sirije?

Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini izjavila je danas da EU ne razmatra sankcije protiv Rusije zbog njene uloge u Siriji, ali je napomenula da su moguće nove mere protiv ruskog saveznika – Damaska, javlja AFP.

„To nije predložila nijedna država članica“, rekla je Mogerini odgovarajući na pitanje o eventualnim koracima protiv Moskve, a to je izjavila uoči početka sastanka ministara spoljnih poslova EU u Luksemburgu koji će biti posvećen sirijskoj krizi.

Mogerini je napomenula da EU, s druge strane, razmatra moguće proširenje sankcija protiv sirijske vlade.

Njeni komentari su u suprotnosti sa upozorenjem koje su SAD i Britanija uputile u nedelju da zapadni saveznici razmatraju nametanje sankcija Siriji i Rusiji zbog opsade Alepa, primećuje AFP, dodajući da mnoge zemlje članice EU ne žele da, posle uvođenja pogubnih sankcija Moskvi zbog krize u Ukrajini, dodatnim sankcijama stvari učine još gorim.

„Ne mislim da bi bilo od koristi da sada satima diskutujemo o tome kako i kada ćemo odlučiti da Rusiji uvedemo sankcije“, rekao je danas ministar spoljnih poslova Luksemburga Žan Aselborn.

On smatra, kako kaže, da konsenzus neće biti postignut i veruje da sada nije pravi trenutak za to, te da bi to bilo kontraproduktivno.

Drugi, međutim, ukazuju da je imperativ povećati pritisak na Rusiju i sirijskog predsednika Bašara al-Asada kako bi se zaustavilo krvoproliće u drugom najvećem sirijskom gradu, Alepu.

Šef britanske diplomatije Boris Džonson, koji se sa američkim državnim sekretarom Džonom Kerijem sastao u nedelju uveče, rekao je da bi događaji u Alepu „trebalo da posrame čovečanstvo“ i da bi današnji razgovori trebalo da se fokusiraju na to „kako zadržati pritisak na Asadov režim i one koji mu povlače konce – Ruse“.

Nemački „Frankfurter algemajne zontagscajtung“ pisao je juče da će se nemačka kancelarka Angela Merkel založiti kod ostalih članica EU za pooštravanje sankcija protiv Rusije zbog njene uloge u ratu u Siriji.

Tema sankcija protiv Moskve trebalo bi da se nađe na dnevnom redu Evropskog saveta u četvrtak i petak, prenosi FAZ, pozivajući se na krugove bliske kancelarki.

Američki predsednik Barak Obama obećao je Merkelovoj u telefonskom razgovoru podršku za „oštru reakciju“, ako se Evropljani dogovore oko sankcija.

Kako se dodaje, razmotraju se nove sankcije u avioindustriji ili u oblastima koje pogađaju rusko ministarstvo odbrane Rusije.

SAD i EU su već uvele ekonomske i druge sankcije Rusiji zbog Krima 2014. godine.

Što se Sirije tiče, EU je toj zemlji već uvela opsežne sankcije, uključujući embargo na aftu i oružje, uz ograničenja za više od 200 sirijskih pojedinaca i 70 entiteta, podseća francuska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

euFederika Mogerinisankcije Rusijisirija
Komentari (2)
Dodaj komentar
  • goran manic

    Rusi se sve više zaglibljuju u arapsku pustinju. Vratite se kući!

  • Balkan

    Ja mislim da mnogi korisnici tz. nedozvoljenih sredstava bi jako zeleli da saznaju kako da dodju do spida koji Veliki brat daje EU liderima i inim rukovodiocima zemalja Evrope, jer slediti Velikog brata kome ni do cega nije stalo osim svog dobra, je neverovatno. Hajde poradite malo na tome jer ovo moze biti od pomoci zavisnicima jer ce biti poslusni. Mada moze da ima i siru primenu na narodne mase narocito pred izbore.