EU objavila veliku promenu oko covid-potvrda, važi od utorka

Evropska komisija donela je odluku koja će omogućiti državama članicama da izdaju digitalne covid-potvrde o preležanom virusu na osnovu brzih antigenskih testova.

“Od danas nova pravila omogućavaju državama članicama da izdaju potvrde o preležanom covidu-19 na osnovu rezultata brzih antigenskih testova”, objavila je Komisija nakon što je usvojila delegirani akt s novim pravilima o covid-potvrdama.

Do sada su potvrde o preležanom kovidu mogle da se izdaju samo na osnovu PCR testa.

Kako bi se obezbedila pouzdanost i tačnost potvrda, korišćeni testovi moraju da budu na zajedničkoj listi EU brzih antigenskih testova, a testiranja treba da obave profesionalni zdravstveni radnici.

“Kako bi se omogućilo lakše putovanje, posebno građana koji su zaraženi varijantom omikron, države članice će moći da izdaju potvrde o preležanom virusu na osnovu rezultata visokokvalitetnih antigenskih testova”, izjavio je poverenik za pravosuđe Didije Rejnders.

Poverenica za zdravlje Stela Kirjakidis izjavila je da su brzi antigenski testovi stavljeni na zajedničku listu EU na osnovu nezavisnih i kvalitetnih istraživanja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

eukovid potvrdapromena
Komentari (0)
Dodaj komentar