EU: Odmah zaustaviti imigrante

Vodji Evropske unije su danas u Briselu „postavili cilj da se brzo zaustavi priliv imigranata“, zaštite spoljne granice i očuva celovitost šengenskog prostora i naglasili da „stalni i nesmanjeni protok nelegalnih migranata preko Zapadnog Balkana i dalje izaziva veliku zabrinutost“.

Šefovi država ili vlada EU su u zaključcima zasedanja podvukli da takva situacija s imigrantima na Zapadnom Balkanu „zahteva usaglašeno delovanje da bi se prekinuo pristup u talasima i neuskladjene mere duž tog puta“.

Lideri EU su podvukli da se „mora voditi računa o humanitarnim posledicama po članice EU koje su time pogodjene i paziti na moguće druge puteve (priliva imigranata) tako da se odmah i usaglašeno deluje“.

Takodje su zahtevali da se hitno spreči dolazak nelegalnih imigranata u Evropu i predočili da je u tom cilju „od prvenstvene važnosti da se brzo sprovede Akcioni plan EU-Turska“, budući da je „još uvek veliki talas imigranata koji u Grčku dolaze iz Turske“.

„Moramo obezbediti bitno i trajno smanjenje ilegalnih ulazak iz Turske u EU, što traži odlučujuće napore na turskoj strani da se zajamči delotvorna primena Akcionog plana“, stavili su do znanja vodji EU, koja je Turskoj odobrila tri milijarde evra za rešavanje imigrantske krize i zbrinjavanje sirijskih izbeglica na turskog teritoriji.

Lideri evropske dvadesetosmorice su naveli da „humanitarna situacija s imigrantima na Zapadnom Balkanu traži hitno delovanje uz korišćenje svih raspoloživih sredstava EU i zemalja članica“.

Oni su naložili Evropskoj komisiji da preduzme korake da se stave na snagu kapaciteti EU kako bi se pružila humanitarna pomoć, u saradnji s Visokim komesarijatom UN za izbeglice, tako da se pomogne zemljama koje primaju veliki broj izbeglica i migranata.

Šefovi država ili vlada EU su predočili da je „važno da se, kroz dogovor i usaglašeno, ponovo uspostavi normalno funkcionisanje šengenskog prostora, uz pomoć onim članicama EU koje su s tim u vezi sučeljene s teškim okolnostima“.

„Nužno je“, stavili su oni do znanja, „da se vratimo na situaciju u kojoj sve članice šengenskog prostora u potpunosti primenjuju Šengenske granične odredbe i odbijaju ulazak preko spoljnih granica s trećim zemljama onim licima koja ne ispunjavaju uslove za ulazak, ili koja nisu podnela zahtev za azil, iako su za to imala priliku“.

Vodji EU su dodali da se pri tome „moraju imati na umu specifičnosti pomorskih granica i primena plana EU-Turska“, čime su jasno predočili da se Grčkoj mora pomoći da uz formiranje evropske obalske straže i pet kontrolnih punktova na granici prema Turskoj uspe da prevazidje ozbiljne zamerke Evropske komisije da dosad vlasti u Atini nisu mnogo učinile da zaustave masovni i nekontrolisani prelazak imigranata u Evropu.

U zaključcima samita EU se to izričito i kaže i podvlači da se mora obezbediti „postepeno poboljšanje popisa, utvrdjivanja identiteta, uzimanja otisaka prstiju i bezbednosne provere putnih isprava lica i putnika“, s tim da to na kontrolnim punktovima bude „stopostotno obezbedjeno“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar