EU osudila promenu stava SAD o jevrejskim naseljima, smatra ih preprekom za mir

Evropska unija je osudila promenu stava administracije predsednika SAD Donalda Trampa prema jevrejskim naseljima na okupiranoj Zapadnoj obali, istakavši da smatra da su ta naselja nelegalna i da podrivaju mirovni proces.

Američki državni sekretar Majk Pompeo je sinoć u Vašingtonu objavio da SAD ublažavaju stav o jevrejskim naseljima, ocenivši da nisu „u neskladu s medjunarodnim pravom“.

To je najnoviji u nizu poteza administracije SAD da se oslabe palestinske težnje za državnošću, tumači AP.

U roku od jednog sata visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini je saopštila da je stav EU prema jevrejskim naseljima „na okupiranoj palestinskoj teritoriji jasan i ostaje neizmenjen: svako širenje jevrejskih naselja je nelegalno po medjunarodnom pravu i podriva održivost rešenja (po modelu) dve države i izglede za trajan mir“.

Ona je najavila da će EU nastaviti da „podržava obnovu značajnog procesa ka rešenju o dve države do kojeg bi se došlo pregovorima“ i naglasila da je to jedini „realan i održiv način da se ispune legitimne aspiracije obe strane“.

Savet bezbednosti UN održaće u sredu sednicu o tome, najavila je tamošnja delegacija Izraela.

U Netanjahuovom kabinetu je ocenjeno da promenom stava SAD „ispravljena istorijska greška““.

„Ta odluka odražava istorijsku istinu: da jevrejski narod nije strani kolonijalista u Judeji i Samariji (biblijsko ime Zapadne obale). Zapravo zovu se Jevreji jer smo mi narod Judeje“, piše u saopštenju.

Izraelski ambasador u UN Dani Danon je pozdravio odluku SAD, saopštivši: „Naše pravo na zemlju Izrael je zasnovano ne samo na istorijskom pravu, već na idejama pravde na osnovu medjunarodnog prava“.

Egipatsko ministarstvo spoljnih poslova je osudilo odluku SAD i u saopštenju potvrdilo stav da su jevrejska naselja „nelegalna i suprotna medjunarodnom pravu“.

Jordansko ministarstvo spoljnih poslova je nakon najave Pompea ocenilo da su jevrejska naselja „jasno kršenje medjunarodnog prava koje ubija rešenje o dve države“ i da je stav Jordana o osudi naselja nepokolebljiv.

Nabil Abu Rudejne, portparol palestinskog predsednika Mahmuda Abasa, osudio je izjavu Pompea, rekavši da su naselja nelegalna po medjunarodnom pravu.

„Administracija SAD je izgubila svoj kredibilitet da igra bilo kakvu buduću ulogu u mirovnom procesu“, rekao je on.

Pompeo je odbacio pravno mišljenje Stejt departmenta SAD iz 1978. godine da civilna naselja na okupiranim teritorijama „nisu u skladu s medjunarodnim pravom“.

Ta izjava je izazvala gnev Palestinaca i odmah suprotstavila SAD drugim zemljama koje nastoje da doprinesu okončanju sukoba dva naroda, naveo je AP.

Iako je odluka o naseljima umnogome simbolična, ona može biti podsticaj Netanjahuu koji se bori za svoje političko preživljavanje pošto nije uspeo da obrazuje koalicionu vladu nakon nedavnih izbora.

Izrael je Zapadnu obalu i istočni Jerusalim osvojio u ratu 1967. godine i ubrzo počeo da naseljava osvojenu teritoriju.

Posle rata istočni Jerusalim je anektiran, a Zapadna obala nije, ali su tamo osnovane desetine jevrejskih naselja koja se neprestano šire.

Danas oko 700.000 Izraelaca živi u istočnom Jerusalimu i na Zapadnoj obali, teritorijama na kojima Palestinci žele da osnuju svoju državu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar