EU ponovo postavila pitanje ljudskih prava u Kini

BRISEL, 29. decembra ( Tanjug) – Evropska unija izrazila je zabrinutost zbog stanja ljudskih prava u Kini zbog najnovijih presuda protiv novinara i drugih intelektualaca u zemlji i pozvala na hitno oslobađanje svih branilaca ljudskih prava i onih koji su izveštavali u javnom interesu.

„Ograničenja slobode izražavanja, pristupa informacijama i zastrašivanja i nadzora novinara, kao i pritvaranja, suđenja i izricanja presuda braniocima ljudskih prava, advokatima i intelektualcima u Kini, rastu i nastavljaju da izazivaju veliku zabrinutost“, navodi se u saopštenju Evropske diplomatske službe.

Sopštenje je usledilo nakon što je Narodni sud Šangaja osudio je novinarku Zang Zan, koja je, kako EU navodi, izveštavala o pandemiji u Vuhanu, na četiri godine zatvora pod obrazloženjem da je ”izazivala nevolje“.

U saopštenju EEAS navodi se da je Zang bila podvrgnuta mučenju i zlostavljanju tokom pritvora, a da je njeno zdravstveno stanje ozbiljno pogoršano.

Pominje se i slučaj advokata za ljudska prava Ju Vensenga kome je Viši narodni sud potvrdio kaznu od četiri godine zatvora bez mogućnosti branilaca da podnesu odbranu.

„Evropska unija poziva na hitno puštanje gđe Zang Zhan, g. Ju Venshenga i drugih pritvorenih i osuđenih branilaca ljudskih prava, kao i svi oni koji su se bavili izveštavanjem u javnom interesu“, navodi se u saopštenu EEAS.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar