EU pozdravila posvećenost Rumunije da odustane od sporne reforme

Evropska komisija pozdravila je danas posvećenost Rumunije da odustane od sporne reforme pravosudja zbog koje je dobila žestoke kritike i pretnje kaznama iz Brisela.

Rumunska premijerka Vijorika Dančila danas je u Briselu razgovarala sa predsednikom i potpredsednikom Evropske komisije, Žan-Klodom Junkerom i Fransom Timermansom, koji su pozdravili posvećenost Rumunije da odustane od sporne pravosudne reforme, navodi se u saopštenju Komisije.

„Njih dvojica su takodje pohvalili evropski pristup premijerke i odličan rad rumunske vlade koja od 1. januara predsedava EU“, dodaje se u saopštenju.

EU i rumunska opozicija su se protivile spornim reformama za koje smatraju da ugrožavaju nezavisnost sudstva i borbu protiv korupcije.

Evropska komisija je ranije navela da neće oklevati u pokretanju kaznenih procedura protiv Rumunije, koje mogu dovesti i do novčanih sankcija.

Dančila je prošle nedelje odustala od reforme koja je podrazumevala ublažavanje krivičnog zakona kako je to ranije predložio predsednik rumunske vladajuće Socijaldemokratske partije Liviu Dragnea.

Premijerka je donela tu odluku manje od 48 sati od odvodjenja Dragnee u zatvor na služenje kazne od tri i po godine zbog pronevere.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar