EU poziva na širok politički dijalog u Venecueli

BRISEL – EU je danas ponovo uputila apel da se u Venecueli pokrenu široki politički pregovori kako bi se organizovali novi izbori i upozorila na uvođenje sankcija još nekim visokim političkim zvaničnicima te zemlje, ako nastave da umanjuju značaj demokratije ili učestvuju u kršenju ljudskih prava.

U saopštenju Brisela se izbori održani 6. decembra nazivaju „propuštenom šansom za demokratiju“ i ukazuje da rezultati ne mogu biti priznati, ali se i izražava spremnost da EU uputi posmatračku misiju ukoliko budu raspisani novi izbori.

EU je apelovala da se obezbedi „sloboda i bezbednost“ svim političkim protivnicima režima predsednika Nikolasa Madura, posebno Huanu Gvaidu, koji je 2019. godine, kao predsedavajući parlamenta, proglasio sebe za prelaznog predsednika Venecuele, prenosi AP.

U izveštaju Rojtersa se navodi da je EU u svom saopštenju potvrdila da Gvaida i druge opozicione političare smatra „značajnim učesnicima“ političkog života Venecuele i „privilegovanim sagovornicima“, ali da Gvaida više ne priznaje za prelaznog predsednika Venecuele jer nakon parlamentarnih izbora, više nije na položaju predsedavajućeg parlamenta iako EU ne priznaje te izbore.

EU apeluje da se zauzme jedinstven stav o sveobuhvatnom procesu pregovora i dijaloga između režima i opozicije.

Prošle nedelje je odlazeća američka administracija Donalda Trampa najavila široke finansijske sankcije najvišim zvaničnicima Venecuele, a SAD i Velika Britanija i dalje smatraju Huna Gvaida liderom Venecuele.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar