EU pozvala Trampa da razmisli o posledicama napuštanja INF

BRISEL – Evropska unija pozvala je danas američkog predsednika Donalda Trampa da razmisli o mogućim posledicama koje bi povlačenje SAD iz nuklearnog sporazuma sa Rusijom imalo po američke građane i svet.

Osim što pozivaju Rusiju da ostane pri sporazumu o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF) iz 1987. godine, države Evropske unije takođe očekuju „da SAD uzmu u obzir posledice njihovog mogućeg povlačenja iz INF po sopstvenu bezbednost, po bezbednost svojih saveznika i čitavog sveta“, navodi se u saopštenju EU, prenosi AP.

Takođe se navodi da je taj sporazum bio ključni kamen temeljac evropske bezbednosti i strukture više od tri decenije i pomogao da se suzbije proliferacija oružja masovne destrukcije.

„Svetu ne treba još jedna trka u naoružanju koja nikome ne bi donela dobro, već suprotno, svima bi donela nestabilnost“, poručuje EU.

Američki predsednik rekao je u subotu da će se SAD povući iz sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa, jer Rusija „godinama“ krši taj sporazum i jer taj dokument sprečava SAD da razvija novo oružje.

Sporazum o uništenju raketa srednjeg i kraćeg dometa iz 1987. godine zabranjuje SAD i Rusiji da poseduju, proizvode i testiraju krstareće rakete sa kopna u dometu od 500 do 5.500 kilometra.

Ranije danas je portparolka EU Maja Kocijančić kazala da EU poziva SAD i Rusiju da se pridržavaju sporazuma i da se postaraju da se on „u potpunosti i dokazivo sprovodi“.

„Mi smatramo da je nužno da SAD i Rusija vode konstruktivan dijalog kako bi očuvali sporazum“, izjavila je ona na konferenciji za novinare.

Tas s prenosi da je Kocijančić, upitana da li bi Rusija bila viđena kao krivac ako bi sporazum bio raskinut, kazala da postoji mnogo pitanja koja počinju sa „ako“ i istakla da jedino može da kaže da EU od Rusije očekuje da „problemima pristupa u skladu sa ovim sporazumom, suštinski i transparentno“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar