EU pregovara o Sporazumu za poboljšano partnerstva sa Tadžikistanom

BRISEL – Savet EU danas je usvojio nove odredbe za pregovore o novom Sporazumu za poboljšano partnerstvo sa Tadžikistanom.

„EU hoće da produbi svoje odnose sa zemljama Centralne Azije, još više u trenutnom geopolitičkom okruženju. Pregovori o poboljšanom sporazumu o partnerstvu i saradnji sa Tadžikistanom biće značajan korak napred u tom pogledu i obezbediti platformu za poboljšanu političku saradnju, trgovinu i investicije između EU i Tadžikistana, podsticanje i podršku reformama. Napredak u ovim pregovorima će takođe zavisiti od opipljivih poboljšanja stanja ljudskih prava u Tadžikistanu, uključujući u pogledu slobode izražavanja, medija“, izjavio je Žozep Borelj, visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbednost.

Novi sporazum treba da podrži reformsku agendu Tadžikistana.

„Bliži i čvršći bilateralni odnosi moraju ići ruku pod ruku sa poštovanjem zajedničkih vrednosti demokratije, vladavine prava i poštovanja ljudskih prava i osnovnih sloboda”, saopštio je Savet Unije koji potseća da se o tome razgovaralo za vreme Dijaloga o ljudskim pravima. koji je održan 7. decembra u Dušanbeu.

„EU je posvećena da nastavi da podržava održivi razvoj Tadžikistana, doprinoseći bezbednosti, modernizaciji i stvaranju mogućnosti zapošljavanja za mlade generacije. Voda, energija, zelena tranzicija i ljudski razvoj će i dalje biti zajednički prioriteti u obostrano korisnoj saradnji između EU i Tadžikistana“, saopštila je EU.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar