EU šalje Borela u Moskvu i razmatra sankcije

Evropska unija je danas odlučila da početkom februara pošalje šefa diplomatije Žozepa Borela u Moskvu i razmatra sankcije ukoliko ruski predsednik Vladimir Putin nastavi sa represivnim merama nad opozicijom, javlja agencija Frans pres pozivajući se na diplomatske izvore.

„Žozep Borel će početkom februara posetiti Moskvu sa jasnom porukom EU i izvestiće o situaciji u Rusiji na narednom sastanku ministara spoljnih poslova EU 22. februara“, rekao je jedan diplomata.
Evropska unija zahteva hitno oslobadjanje ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog i njegovih pristalica, uhapšenih tokom demonstracija u subotu u Rusiji.

Jedan od diplomatskih izvora rekao je Frans presu da su šefovi diplomatija zemalja EU danas razgovarali o sankcijama, ali su ocenili da je „preuranjeno“ da se pribegne toj opciji.

„Sankcije su moguće sredstvo, ali moramo sačekati i videti šta će se dogoditi u Moskvi“, dodao je drugi diplomatski izvor.

Šef litvanske diplomatije Gabrielus Landsbergis izjavio je danas da „EU treba da pošalje jasnu poruku da to nije prihvatljivo“. „Imamo režim sankcija i mislim da ga treba iskoristiti“, rekao je on.

Borel je u subotu osudio „masovna hapšenja“ i „upotrebu prekomerne sile“ nad demonstrantima u Rusiji koji traže oslobadjanje Navaljnog.

„Principi pravne države moraju da se primenjuju i u Rusiji i očekujemo da oni koji su mirno protestovali i nije bilo razloga za njihovo hapšenje, budu takodje odmah oslobodjeni“, izjavio je šef nemačke diplomatije Hajko Mas.

EU već nedelju dana traži oslobadjanje Navaljnog koji je uhapšen 17. januara po povratku iz Nemačke gde je bio zbrinut zbog trovanja.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel je u petak pozvao ruskog predsednika Vladimira Putina zahtevajući oslobadjanje Navaljnog.

„Slobodan Navaljni bi omogućio novi i bolji odnos Evropske unije i Rusije. Danas i sutra bismo razgovarali o saradnji sa Rusijom umesto o sankcijama“, podvukao je šef luksemburške diplomatije Žan Aselborn.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar