EU sankcionisala još 24 ruska subjekta

BRISEL; 15. marta ( Tanjug) – Savet EU odlucio je danas da uvede četrti paket restriktivnih mera i sankcioniše još 15 pojedinaca i devet subjekata iz Rusije u vezi sa tekućom vojnom intervencijom te zemlje u Ukrajini, čime se broj sankcionisanih zbog podrivanja suvreniteta i teritorijalnig integriteta Ukrajine popeo na 877 pojedinaca i 62 subjekta.

Među novosankcionisanim pojedincima su ključni oligarsi Roman Abramovič i German Kan, kao i drugi istaknuti poslovni ljudi uključeni u ključne ekonomske sektore, kao što su gvožđe i čelik, energetika, bankarstvo, mediji, vojna industrija i proizvodi i usluge dvostruke namene.

Na listi su i lobisti i propagandisti, kao što je Konstantin Ernst, izvršni direktor Prvog kanala u Rusiji, za koji u EU ocenjuju da širi narativ Kremlja o situaciji u Ukrajini.

„Dodajemo na našu listu sankcija još vise oligarha i režimskih elita, njihove porodice i istaknute poslovne ljude, koji su ukljuceni u ekonomske sektore koji predstavljaju značajan izvor prihoda režimu. Sankcije su usmerene i na one koji imaju vodeću ulogu u širenju dezinformacija i propagande koji prate rat predsednika Putina protiv ukrajinskog naroda. Naša poruka je jasna: oni koji omogućavaju invaziju na Ukrajinu plaćaju cenu za svoje postupke“, poručio je šef diolomatije EU Žozep Borelj.

Među sankcionisanim entitetima su i kompanije iz sektora vazduhoplovstva, vojske i dvostruke namene, brodogradnje i mašinogradnje.

Imenovani subjekti podležu zamrzavanju imovine, a građanima i kompanijama u EU zabranjeno je da im stave sredstva na raspolaganje.

Fizička lica dodatno podležu zabrani putovanja, koja im onemogućava ulazak ili tranzit preko teritorija EU.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar