EU Trampu: Nema ponovnih pregovora o klimatskom sporazumu

Evropska unija je saopštila danas da produbljuje savezništvo s drugim potpisnicama Pariskog klimatskog sporazuma kako bi obezbedila njegovo sprovođenje, odbacujući istovremeno zahteve predsednika SAD Donalda Trampa da taj sporazum bude predmet ponovnih pregovora.

Trampova izjava od 1. juna da želi ponovne pregovore o uslovima ključnog sporazuma 195 zemalja – prvog koji obavezuje sve države da ograniče emisije staklenih gasova, primljena je sa razočaranjem među drugim zemljama potpisnicama tog dokumenta, izveštava agencija Rojters.

EU se založila za udruživanje s Kinom, najvećim svetskim zagađivačem, kako bi se postiglo ciljano ograničavanje globalnog zagrevanja na „znatno ispod“ dva stepena Celzijusova u odnosu na predindustrijske nivoe.

Pariski sporazum „odgovara svrsi i ne može biti predmet ponovnih pregovora“, saopštili su ministri spoljnih poslova 28 zemalja članica Evropske unije, koji su se sastali u Luksemburgu.

„Savet (ministara) duboko žali zbog jednostrane odluke američke administracije da se povuče iz Pariskog sporazuma“, naveli su oni.

Šefica za spoljnu politiku EU Federika Mogerini rekla je novinarima na marginama sastanka da se blok danas opredelio za „vrlo odlučan jezik“ kako bi naglasio potrebu pridržavanja obaveza predviđenih sporazumom o klimatskim promenama.

„Gradimo snažne globalne saveze kako bismo osigurali to da će Pariski sporazum biti podržan, čak i nakon Trampove odluke da se povuče“, rekla je Mogerini.

Američki predsednik je ranije izjavio da će učešće SAD u tom paktu potkopati američku ekonomiju, ugasiti radna mesta, oslabiti nacionalni suverenitet i dovesti njegovu zemlju u trajno nepovoljan položaj, podseća Rojters.

Međutim, ministri EU su istakli da sporazum „omogućava svakoj strani da oblikuje vlastitu putanju“ kojom će ići ka ostvarenju ovog cilja.

Stvaranje jačih globalnih saveza zbog Trampove odluke o povlačenju iz Pariskog sporazuma dovelo je do spekulacija da će međunarodna uloga i status Sjedinjenih Država značajno trpeti narednih godina, dodaje britanska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Donald Trampeuklima
Komentari (0)
Dodaj komentar