EU traži globalni pristup vakcinama protiv Kovid-19

BRISEL, 4. juna ( Tanjug) – EU je podnela danas predlog kojim se traži posvećenost članica Svetske trgovinske organizacije (STO) za multilateralni trgovinski akcioni plan za proširenje proizvodnje Koviod-19 vakcina i tretmana i obezbeđivanje njihovog univerzalnog i poštenog pristupa.

EU podvlači centralnu ulogu STO u odgovoru na pandemiju Kovod-19 i podstiče članice STO da se dogovore o izbegavanju ograničavanja izvoza vakcina, širenju proizvodnje, olakšavanju upotrebe licenciranja u okviru važećih pravila STO.

Predsednica Evropske komisije, Ursula fon der Lajen, naglašava da je EU tokom pandemije ”aktivno pokazala solidarnost sa svetom” odobrivši izvoz oko polovine ukupne količine proizvedenih vakcina u Evropi.

„Naš neposredni, hitni cilj je da obezbedimo jednak pristup zemljama sa niskim i srednjim prihodima, da šire i brže dele vakcine. I nastavljamo da pomažemo u povećanju proizvodnje. EU predlaže konkretna rešenja kako bi se osigurao univerzalni pristup po pristupačnim cenama“, poručila je fon der Lajen.

Lajen dodaje da će sledeće nedelje razgovarati sa liderima G7 o načinu postizanja ovog cilja kao i globalnioj pripremi za buduće pandemije što podrazumeva diverzifikaciju proizvodnje koja ne bi trebalo da bude centralizovana samo u nekolicini zemalja i jačanje otpornosti zdravstvene infrastrukture u najmanje razvijenim zemljama

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar