EU uvodi kovid pasoše, tri uslova za putovanje (video)

Evropska komisija predložila je danas stvaranje digitalnih zelenih sertifikata, kako bi se olakšalo slobodno kretanje unutar EU tokom pandemije KOVID-19.

Digitalni zeleni sertifikat biće dokaz da je osoba vakcinisana protiv KOVID-19 ili dobila negativan rezultat testa ili se oporavila od KOVID-19 i ima antitela.

U EK kažu da njihov predlog sertifikata prihvata potvrde o vakcinaciji vakcinama koje su dobile odobrenje za promet širom EU, ali da države članice mogu odlučiti da prihvate i druge vakcine kao uslov slobodnog putovanja na njihovoj teritoriji.

Sertifikati će biti dostupni za sve građena EU, priznati u svim zemljama EU, biće besplatni i izdavaće se u digitalnom ili papirnom formatu.

„Namera nam je da ovim sertifikatima pomognemo zemljama članicama da vrate slobodno kretanje na bezbedan, odgovoran i kredibilan način”, poručila je predsednica EK, Ursula fon der Lajen.

Sertifikati će sadržati ograničeni skup informacija kao što su ime, datum rođenja, datum izdavanja, relevantne informacije o vakcini (testu), oporavku i jedinstveni identifikator potvrda.

Digitalni zeleni sertifikat će važiti u svim državama članicama EU, u Islandu, Lihtenštajnu, Norveškoj i Švajcarskoj, i biće davani za građane EU i članove njihovih porodica bez obzira na nacionalnost, kao i za nosice boravišnih dozvola u EU.

U Komisiji navode da će sistem digitalnih zelenih sertifikata biti „privremena mera“, koja će biti suspendovana čim SZO proglasi prekid pandemije Kovid-19.

Svaka država posebno odlučuje hoće li prihvatiti rusku i kinesku vakcinu

Austrija, Bugarska, Hrvatska, Češka, Letonija i Slovenija izrazile su zabrinutost da bi sertifikati mogli da izazovu probleme u distribuciji vakcina unutar EU.

Evropska unija planira da vakciniše 70 procenata svoje populacije do kraja leta ali zbog trome kampanje vakcinacije mnogi sumnjaju u to.

Uz činjenicu da su neke zemlje EU svoje stanovnike vakcinisale ruskom i kineskom vakcinom koje Evropska agencija za lekove nije odobrila, tu je sada otvoreno i pitanje AstraZenekine vakcine koja je suspendovana u dvadesetak zemalja bloka.

Države članice će morati da priznaju potvrde o vakcinaciji bez obzira na tip cepiva i te potvrde će biti priznate kao kriterijum da se putnici oslobode karantina i drugih restriktivnih mera.

Evropska komisija je navela da ruska i kineska vakcina neće biti dovoljne za potvrdu za celu EU, ali da svaka država ima pravo da odluči da li će priznati tu vakcinu ili ne.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

briseleu
Komentari (0)
Dodaj komentar