Euroaktiv: Kandidatski status za BiH do kraja sedmice?

BANJALUKA – BiH bi ove sedmice trebalo da dobije status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, piše u Nacrtu dokumenta o proširenju u koji je uvid imao portal Euroaktiv i podseća da je ovakav razvoj događaja usledio nakon preporuke Evropske komisije u oktobru, u vreme kada EU, kako se navodi, počinje da daje strateški značaj regionu.

U dokumentu se preporučuje dodeljivanje kandidatskog statusa BiH, koji mora da odobri Evropski savet, pod uslovom da se preduzme nekoliko koraka.

„U trenutnom geopolitičkom kontekstu, Savet naglašava hitnost pomeranja BiH na putu ka EU“, ističe se u nacrtu dokumenta.

Evropski komesar za proširenje i susedsku politiku Oliver Varhelji izjavio je za Euraktiv nakon preporuke Komisije da je ideja ta da „BiH mora da dokaže da će raditi stvari drugačije“, uz napomenu da ponuda „nije za političku klasu, već za zemlju“.

Prema tekstu dokumenta, ministri EU će „sa zabrinutošću“ istaći ukupan ograničen napredak u reformama, ali će naglasiti pozitivne korake koje je BiH preduzela u vezi sa nekoliko pitanja.

Pomenuta pitanja uglavnom se odnose na dopune zakona o javnoj nabavci, upravljanju javnim finansijama, imenovanje četvoro preostalih sudija i ratifikovanje nekoliko sporazuma EU o istraživanju, civilnoj zaštiti i saradnji sa Evropolom.

„EU očekuje da se brzo oforme funkcionalna zakonodavna tela i vlasti na nivou, BiH, entiteta i kantona, kako bi se usredsredili na reforme na putu ka EU“, napominje se u dokumentu.

Komisija je u oktobru uvrstila predlog u vezi sa kandidatskim statusom BiH u godišnji izveštaj o proširenju, uz osam prioriteta vezanih za reforme za koje Brisel tvrdi da će ojačati demokratiju u BiH.

Prioriteti uključuju mere jačanja vladavine prava, borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, upravljanje migracijama i osiguravanje osnovnih prava.

Euraktiv naglašava da su prioriteti reformi uglavnom povezani sa 14 prioriteta koje je Komisija predstavila u mišljenju iz 2019. godine o spremnosti BiH da postane kandidat za učlanjenje u EU i koje treba ispuniti u kontekstu otvaranja pregovora o pristupanju.

Dodeljivanje kandidatskog statusa BiH podržali su, između ostalih, češko Predsedništvo EU, Austrija, Slovenija, Italija i Mađarska, dok su Francuska, Holandija i donekle Nemačka protiv, jer smatraju da bi takva odluka bila „nezaslužena nagrada vlastima na nivou BiH, koje su malo učinile da doprinesu evropskim ambicijama BiH“, prenela je Srna.

BiH je potencijalni kandidat za učlanjenje od 2003. godine, a zvaničan zahtev predala je u februaru 2016. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar