Evo šta očekuje američke zatvorenike u Severnoj Koreji

Pre nekoliko dana Severna Koreja je uhapsila državljana SAD Tonija Kima, poznatog i pod imenom Kim Sang Duk, čime je on postao treći Amerikanac pritvoren u zemlji kojom vlada Kim Džong Un. Nakon što su privedeni sve njih su dočekali teški uslovi, minijaturne ćelije, malo vode i hrane i još manje svetla, piše Njujork Tajms. Posle toga usledilo je prisiljeno priznanje „zločina“ koji im je stavljen na teret, montirano suđenje i osuda na više godina robije, po pravilu bez šanse za pomilovanje.

Trojica pritvorenih Amerikanaca trenutno su Oto F. Varmbier, Kim Dong Čul i ranije spomenuti Toni Kim za koga još nije poznato šta mu se stavlja na teret i zašto je uhvaćen. Uslovi u kojima se oni nalaze poznati su iz priča državljana SAD koji su prošli tu agoniju u Severnoj Koreji pa su pre ili kasnije pušteni nakon intervencije visoko pozicioniranih američkih političara.

„Bila sam u ćeliji koja je bila dimenzija 1,5 sa 1,5 metara. Nije bilo rešetaka, a kako bi zatvorili mali otvor na vratima, bio je potpuni mrak. Nije bilo načina da se komunicira sa spoljnim svetom“, rekla je Laura King, američka novinarka pritvorena 2009. godine.

Američki misionar Kenet Bae je nakon puštanja na slobodu prošle godine objavio memoare „Nije zaboravljen“ u kojima piše kako su ga ispitivali 15 sati dnevno, od 8 ujutro do 11 uveče, svaki dan, četiri nedelje zaredom.

Njujork Tajms je kratko opisao slučajeve trenutno zatvorenih Amerikanaca u Severnoj Koreji.

Toni Kim

Kim je mesec dana predavao na Univerzitetu nauke i tehnologije u Pjongjangu i pokušavao je da se ukrca na avion kojim je trebalo da napusti državu pre nego što je uhapšen u subotu, rekao je zaposleni na fakultetu Čan Mo Park.

https://www.facebook.com/TKMGlobal/posts/1312261638857021?match=I3RvbnlraW0sdG9ueSBraW0%3D

„Razlog njegovog hapšenja nije poznat, ali na Univerzitetu sam saznao da navodno nema veze sa njegovim radom kod nas. On se bavio još nekim aktivnostima izvan fakulteta, poput pomaganja u sirotištu“, rekao je Park za Rojters.

Toni Kim, inače čovek u srednjim pedesetim godinama, prethodno je predavao na Fakultetu nauke i tehnologije Janbian u Kini, blizu granice sa Severnom Korejom. U Pjongjang je otputovao sa svojom ženom, za koju se smatra da je i dalje u državi, ali nije poznato da li je i ona uhapšena. Prema njegovoj fejsbuk stranici Kim je diplomirao računovodstvo u SAD i tamo je kao računovođa radio više od 10 godina.

Oto F. Varmbier

Oto F. Varmbier je 21-godišnji student sa univerziteta Virdžinija koji je u Severnu Koreju otišao na grupnom putovanju i takođe je uhvaćen prilikom ukrcavanja na let kući, u januaru 2016. godine. U jednosatnom suđenju mesec dana kasnije osuđen je „jer pokušao da ukrade propagandni potres“.

Na konferenciji za štampu održanoj prošle godine, vidno uplašeni i uplakani Oto je priznao krađu postera i rekao da je to učinio jer mu jedan poznanik „obećao ukradeni auto u vrednosti od 10.000 dolara ako to učini“.

„Počinio sam najgoru grešku u životu“, rekao je Varmbier u priznanju za koje nije jasno da li je iskreno ili prisiljeno.

Kim Dong Čul

Kim Dong Čul je američki preduzetnik koji je u aprilu 2016. godine osuđen na 10 godina robije zbog „špijuniranja i drugih prestupa“.

Mesec dana pre suđenja, Dong Čul se pojavio na konferenciji za štampu u Pjongjangu koju je organizovala severnokorejska vlast i izvinio se zbog pokušaja krađe vojnih tajni u saradnji sa Južnokoreancima. Obaveštajne agencije Južne Koreje to su odlučno porekle.

Njegova sudbina nije bila poznata do januara 2016. godine kad su vlasti u Pjongjangu dozvolile televiziji CNN da ga intervjuiše. Dong Čul se tada predstavio kao 62-godišnji naturalizirani građanin SAD-a iz Ferfaksa u Virdžiniji i rekao da je svojevremeno vodio kompaniju koja se bavila trgovinom i turizmom u specijalnoj ekonomskoj zoni Rason u Severnoj Koreji, blizu kineske i ruske granice. Rekao je da je uhvaćen u oktobru 2015. godine kad se nalazio sa bivšim vojnikom severnokorejske vojske koji je trebalo da mu preda određene poverljive podatke.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Severna Korejatamnicazatvor
Komentari (0)
Dodaj komentar