Evo zašto je podrška Makronu pala za čak 10 odsto

Prema najnovijoj anketi instituta za istraživanje javnog mnjenja IFOP samo 54 odsto Francuza je zadovoljno radom svog predsednika Emanuela Makrona, a veliki pad popularnosti analiticari opravdavaju najavljenim smanjenjem radničkih prava.

Rezultat ankete za Makrona znači pad za deset odsto u odnosu na prošli mesec; lošije je prošao samo Žak Širak između maja i jula 1995.

Za takav rejting Makrona ima mnogo mogućih razloga, ali najvažniji se tiču njegovih budžetskih i ekonomskih planova, piše Dojče vele.

Tokom protekle dve sedmice je zbog smanjivanja budžeta za odbranu došlo do teških razmirica između vlade i vrha armijskog – zbog čega je šef francuskog generalštaba Pjer de Vilije podneo ostavku. Vlada premijera Eduara Filipa namerava da ove godine uštedi 4,5 milijarde evra kako bi ispunila kriterijume EU o budžetskom deficitu.

No, građani Francuske su, kako se navodi, najviše zabrinuti zbog planirane reforme radnog prava.

Makron je dosad bio koncentrisan na spoljnopolitičke akcije – primio je predsednike SAD Donalda Trampa i Rusije Vladimira Putina, a sledeći gosti su pevač Bono kao predstavnik jedne organizacije za razvoj i pevačica Rijana kao ambasadorka organizacije Globalno partnerstvo za obrazovanje.

Makron želi da posreduje i u libijskom građanskom ratu i danas se u Jelisejskoj palati očekuju premijer međunarodno priznate prelazne vlade Fajis al Saradž, kao i njegov protivnik, vođa armije Kalifa Haftar.

No, u očima građana, Makron ne sija tako blistavo kako se predstavlja na spoljnopolitičkom planu. Njegova popularnost je poljuljana čim je najavio da namerava da smanji porez za preduzeća i na kapital te da će raditi na izmenama radnog prava koje su na štetu radnika, na primer, da će radnici biti slabije zaštićeni od mogućnosti dobijanja otkaza.

Glavna promena koju želi da uvede jeste da omogući preduzećima da individualno odlučuju o dužini radnog vremena, visini plata ili plaćanju prekovremenog rada. Do sada su te stvari bile regulisane jedinstveno za svaku branšu, navodi DW.

Za predsednika je to mogućnost da firme optimiraju svoj rad fleksibilnije i u zavisnosti od konkretne potražnje. Za sindikate je to mogućnost da poslodavci produže radno vreme, smanje plate i podriju standarde koji su važili za sve pođednako u čitavoj državi. Posebno loš ođek je imala Makronova najava da će nove odredbe, ako bude trebalo, uvoditi – dekretima.

Te mere su deo neoliberalne ekonomske politike sračunate na smanjivanje socijalnih izdataka i sprovođenje „reformi“ uglavnom preko leđa zaposlenih, te poreske politike u korist gornjih, bogatih slojeva. Neki analitičar u tome vide nastavak „post-političke“ ideologije Margaret Tačer koja je svojevremeno kao britanska premijerka proklamovala načelo – nema alternative neoliberalnoj globalizaciji.

Kasniji britanski premijer Toni Bler je podelu na levicu i desnicu proglasio prevaziđenom, propovedajući „radikalni centrizam“ kao novi politički model sa načelom: „svi smo mi deo srednjeg sloja“.

Taj „treći put“ je u Nemačkoj prihvatio Gerhard Šreder svojim „novim centro“, a prihvatile su ga i druge zapadne socijaldemokrate koje se otada definišu kao „levi centar“. Tako je u Evropi stvoren „centristički konsenzus“ koji je brisanjem granica između levog i desnog oduzeo građanima mogućnost da biraju između različitih političkih projekata, konsenzus čiji je tipični predstavnik – novi predsednik Francuske.

Nedostatak alternativa je izvor mnogih problema koji se danas javljaju u zapadnim društvima, kao što su diskreditovanje demokratskih institucija, sve manja izlaznost na izborima i sve veći uspeh desničarskih stranaka, konstatuje Dojče vele.

Te stranke se danas predstavljaju kao snaga koja želi da vrati u ruke naroda vlast koju je uzurpirala elita, i uspele su da se u mnogim zemljama trajno etabliraju kao jedina „prava“ alternativa. S druge strane, definitivno pozicioniranje socijaldemokratije u politički centar nanelo joj je veliku štetu – i ona se gotovo svuda u Evropi nalazi u krizi.

Emanuel Makron je kao nestranački političar (samo je od 2006. do 2009. bio član Socijalističke partije) sa svojim pokretom „Napred!“ (En Marće!) stvorio političku platformu koja se zapravo uklapa u takvu „devijaciju“ socijaldemokratije – u kakvu nije potpuno skliznula francuska Socijalistička partija čiji predsednički kandidat i Makronov takmac je bio Benoa Amon.

No, ta platforma sada ozbiljno narušava Makronovu popularnost, zaključuje Dojče vele.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Emanuel Makronfrancuskapodrška
Komentari (2)
Dodaj komentar
  • goran manic

    Popularnost je pala ali je zato bankovni račun žestoko porastao.

  • Zoran Zemun

    babojebac i peder sa ociglednim edipovskim kompleksom. Ali iznad svega frustrirano rotsildovo masonsko govno. Ne mogu da zalim francuze za ovaj izbor, njihova stvar. Jedno je sigurno kao i svi ostali frustrirani iskompleksirani tipovi skorasnje zadne politike (obama, klinton, sarkozi..) napravice neki veliki dzumbus koji cemo svi posle da placamo…